“Supruga puši, ne mogu je istjerati na balkon”

Vijesti 13. feb 202315:26 7 komentara
N1

Hoće li duvanski dim u zatvorenim, javnim prostorima od kraja maja postati prošlost za strastvene pušače? Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine sa primjenom bi trebalo da počne 26. maja ove godine.

Iako je od samog početka ova inicijativa izazvala brojne reakcije, u prvom redu ugostitelja, neke stavke izmijenjene su amandmanima, kako bi imali vremena da mu se prilagode.

Jasmina Čekrić, član Federalne komisije za kontrolu upotrebe duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, pojašnjava za N1 šta primjena zakona znači u praksi.

“26. maja na snagu stupa dio zakona za fizička lica, a za ugostiteljske objekte i industriju ostaje period prilagođavanja od još šest mjeseci. Biće upozoravanja, ali neće biti kažnjavanja dok se ne uspostave svi dodatni podzakonski akti”, kaže Čekrić.

Stav ugostitelja poznat je odranije. Osim što mu se oštro protive, smatraju da je diskriminatoran jer se odnosi samo na Federaciju BiH. Da li su za zabranu pušenja u zatvorenom prostoru, pitali smo i građane.

“Da, da, da, samo žurim, dijete me čeka”.

“Naravno, kako da ne. Zato što nema nikakve logike, ako imamo kafić gdje se puši i ne puši, znači, isto nam ide dim, kako god. Tako da, treba da se zabrani. (Jeste li vi pušač?) Ne. I uvijek sam protiv toga. Nadam se da moja djeca nikad neće pušiti”.

“Nisam za zabranu. (Zašto?) Zato što… Ne znam, previše naroda puši, vjerovatno su svi protiv”.

Bilo je i interesantnih odgovora.

“Bivši pušač, kako ću reći da zabranim? Nisam za zabranu. Supruga je pušač. Šta? Ne mogu je istjerati na balkon da puši”.

“Inače sam i ja pušač. (Kako se na vas ova odluka odnosi?) Ništa posebno. (Nastavićete da konzumirate duvan?) Naravno.”

Pogledajte video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare