Susret sa Konakovićem: Ministrica Katara izrazila interes da Qatar Airways ima direktnu liniju u BiH tokom cijele godine

Vijesti 22. sep 202417:23 0 komentara
MVP BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković se 22. septembra 2024. godine, na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, sastao sa državnom ministricom za međunarodnu saradnju MVP Katara Lolwah bint Rashid Al-Khater.

Konaković je izraizo nadu da će odlični politički odnosi ovih zemalja biti adekvatno praćeni ekonomskim odnosima. Istakao je da BiH i Katar trebaju raditi na unapređenju ekonomskih odnosa i povećanju robne razmjene, a da postoje znatni potencijali za investicije u oblastima energije, turizma, proizvodnji zdrave organske i halal hrane, ali i oblastima infrastrukture i namjenske industrije.

Katarska ministrica se zahvalila što je Bosna i Hercegovina glasala u UN za sve rezolucije koje daju podršku narodu Palestine uključujući i najnoviju kojom se Izrael poziva da okonča ilegalnu okupaciju teritorije Palestine u roku od godinu dana. Ministrica Al-Khater je naglasila interes za saradnju u oblasti turizma, te izrazila želju da Qatar Airways uspostavi direktnu liniju tokom cijele godine s obzirom na veliki broj turista iz njene zemlje koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu.

Konaković je naglasio da BiH pridaje veliki značaj dobrim odnosima sa Katarom te najavio namjeru da u skoro vrijeme putuje u zvaničnu posjetu Kataru. Ministar Konaković se zahvalio za zvanični poziv da učestvuje na “Doha Forumu” koji se održava 7. i 8. decembra 2024. godine u Dohi.

Konaković i Al-Khater su razgovarali i o situaciji u Palestini i trenutnim oružanim sukobima, te mogućnostima da dođe do konkretnijih pregovora koji bi doveli do prestanka oružanih sukoba.

Konaković je izrazio zahvalnost za pomoć Katara u evakuaciji državljana BiH i članova njihovih porodica iz Pojasa Gaze nakon izbijanja sukoba u oktobru 2023. godine, kada je 41 osoba uspješno evekuisana iz Gaze preko Kaira u Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!