Sutka Albarawy Selimović nakon evakuacije iz Gaze: Ostali smo živi zahvaljujući našoj Bosni

N1

Prva grupa evakuisanih bh državljana sinoć je stigla na sigurno-njih 36-oro. Nalaze se u Kairu, odakle čekaju prebacivanje u BiH. Iza sebe su ostavili pakao rata, gdje se nalazi još 18 državljana BiH i njihovih srodnika. Još šest ih je trebalo biti evakuirano ali jučer zbog ratnih dejstava nisu uspjeli doći do prelaza Rafah.

Srdačno dočekani ispred hotela u Kairu gdje će biti sve do leta ka Sarajevu. Smještaj je ugodan, a ovi mališani bh državljani nakon 40 dana u ratnom području sada spavaju mirno i igraju se na sigurnom.

Njihovi roditelji malo govore – osjećaju samo veliku zahvalnost.

”Mi smo preživjeli što smo preživjeli za ova dva mjeseca. Preživjeli smo grozne stvari, jako grozno… ostali smo živi zahvaljujući našoj Bosni, hvala našoj ambasadi koja je stala uz nas, pitao je kada je god mogao za moju djecu, moju unučad”, kazala je Sutka Albarawy Selimović.

Delila Albarawy je dodala:
”Puno hvala što su pomogli da izađemo iz rata, ne znam šta da kažem… hvala, hvala, hvala puno što su nam pomogli”.

Među 36 evakuisanih su sestra i majka sarajevskog studenta Ibrahima El-Rana.

”Pitao sam pa šta su vam rekli iz ambasade? Rekli su da imaju 72 sata rok i da trebaju napustiti Kairo. Ima procedura i ispoštovat će taj rok. Hvala na trudu ambasadi i ambasadoru Subašiću, svaka mu čast! Hvala u moje i u ime moje porodice”, istakao je El-Rana .

Odobrenje za evakuaciju su dobila 42 bh državljana. Njih šest jučer se nije pojavilo na graničnom prelazu. Iz ministarstva vanjskih poslova kažu da su uspostavili komunikaciju sa njima i da nisu mogli doći do granice zbog ratnih dejstava.

No, ima i onih državljana kojima je zahtjev za evakuaciju odbijen, među njima ima i onih čije kuće su bombardovane.

Više u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad