Sutra odluka o stopiranju gradnji mini hidrocentrala: Očekujemo pobjedu

Novi dan 06. jul 202208:54 > 16:57 4 komentara
N1

Za sutra je zakazana 19. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine. Aktivisti u borbi protiv izgradnje malih hidrocentrala u FBiH očekuju usvajanje ovog zakona čime bi se stavila tačka na dvogodišnju borbu. Aktivistice Fondacije za društvene promjene Lejla Kusturica i Marsela Pećanac bile su gošće N1.

Istakle su da je pritisak na Vladu FBiH, čini se, urodio plodom i da će se stopirati zakonom izgradnje novih mini hidrocentala i na taj način spasiti rijeke.

“Iskreno, očekujem, kao i stotine aktivista iz 30 organizacija, uz građane i mještane i da će danas staviti tačku na gradnje malih hidrocentrala. Zakon je usvojen i očekujemo da će i danas način glasanja biti isti kao i njihovih kolega. Imamo obećanja političara koji prate našu borbu i drugi će se, nadam se, priključiti ovom broju”, kaže Kusturica.

Mišljenja su da se politika ne bavi pitanjima od vitalnog značaja, posebno za ljude koji žive u lokalnim zajednicima. Dodaju da su rijeke naš život, posebno za mještane kojižive u blizini rijeka.

“Mi živimo u nacionalnom parku i nismo možda toga svjesni. Malo je takvih dijelova svijeta. Imamo netaknute šume i rijeke. Imamo 240 rijeka i pritoka. Šesta smo zemlja u Evropi po zalihama pitke vode, a to postaje veoma poznata činjenica i u svijetu,” kaže Pećanac.

Kažu da je borba počela sa malim brojem ljudi i da sada imaju bazu koja se pobuni i nema strah da se bori za svoja prava.

“Imamo organizacije koje nas pravno zastupaju, pa organizacije koje imaju odnose sa medijima, koje idu da razgovaraju sa političarima. Ujedinili smo se od motike do olovke što kažu. Snaga je krenula iz zajednica. Ostajem da živim u BiH zato što vjerujem u bolju BiH. Riječni aktivisti su bolja BiH. Ne dozvoljavamo da nas podjele”, kaže Kusturica.

“Rijeke su otpor bazični prema nepravdi. Svi su umorni, nekako su te rijeke crvena linija. Znamo da su neke rijeke naše danas u betonskim cijevima. Željeznica ili Lašva, pogledajte kako izgledaju, stravični prizori. Čitav taj lanac ne daje korist osim investitoru koji uloži par miliona i kroz koncesije zaradi milionske iznose. Općine dobijaju naknade u iznosima od tek nekoliko desetina hiljada maraka godišnje”, kaže Pećanac.

Više od stotinu mini hidrocentrala je izgrađeno u BiH. Od 2015. do 2020. je preko stotinu pravnih lica dobilo 100 miliona KM u ovoj trgovini strujom. Više od 50 rijeka je uništeno.

“Aktivističke pobjede su rijetke, ali se nadam da ćemo proslaviti. Zakon se odnosi samo na nove koncesije i nadam se da ćemo zaustaviti novu gradnju. Pogledaćemo i trenutne koncesione ugovore i vjerujemo da i tu ima neregularnosti. Krajnja zaštita je da mi u BiH zaštitimo našu teritoriju”, kaže Pećanac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare