Sutra protest rudara: “Ili svi živimo od kilovata, ili na budžet ili katanac”

Vijesti 31. jul 202318:35 0 komentara
N1

Agonija zeničkih rudara se nastavlja. Plate za mjesec juni još nema, pa su za sutra najavljeni protesti ispred zgrade Elektroprivrede BiH. U Sarajevu će se sutra okupiti oko 500 rudara iz svih sedam rudnika FBiH.

Da li je teže provesti 48 sati u jami ili vratiti se kući i porodici reci da plate ponovo nema, Nedžad Durakovic nije siguran. Borba rudara RMU Zenica nastavlja se, ovaj put ispred zgrade EPBiH.

“Nadam se da će barem malo ljudskosti pokazati ta Uprava EP i isplatiti pola plate za radnika RMU Zenice, i da se konačno vratimo procesu proizvodnje. I da sve ovo završimo konačno”, rekao je Duraković.

Na protestima će biti i rudari iz ostalih sedam rudnika, s obzirom da manje-više svi dijele istu sudbinu.

”Ja jedino što mogu poručiti zeničkim komoratima i svim uposlenima u rudniku Zenica da sutra se odazovu masovno ovdje ispred rudnika Zenica, da isprate ta dva autobusa koja će ići odavde u odijelima, časno, pošteno i dostojanstveno i da nas pokušaju dočekati kada se vratimo odozgo”, istakao je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

Ovo nije borba samo za junsku platu. Ovo je vapaj za spašavanje rudnika u Zenici. Ili reorganizaciju.

Rješenje se mora naći, i to pod hitno.

“Ovdje mora se jasno i glasno kazati, ili svi živimo od kilovata, ili rudar na budžet, a treća je opcija ovo što im diktiraju iz EU pozatvarajte rudnike, ali prije toga uvežite nam staž, isplatite za socijalne programe zbrinjavanja, i eto vama EP iz susjednih zemalja EU, a građanima struja po cijeni koju ćete vidjeti kakva će biti”, naveo je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika Kreka.

Više u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!