Sutra sastanak Osmorke: Hoće li biti obustavljeno Vijeće ministara BiH?

Vijesti 03. jan 202316:00 1 komentar
Osmorka

Nakon što su predsjednici NES-a i Stranke za BiH, Nermin Ogrešević i Semir Efendić uslovili Osmorku izlaskom iz vlasti zbog toga što se ne odupire potezima Milorada Dodika, mnogi su očeklivali izjašnjenja lidera Osmorke Nermina Nikšića, Elmedina Konakovića, Edina Forte, no bar do sada su izostala. Ipak državni zastupnik Zlatko Miletić tvrdi da bi Osmorka sutra trebala imati sastanak.

“Koliko ja znam, doduše neformalno, a znam iz više izvora da će do susreta Osmorke doći sutra u 11 sati, navodno u Konjicu. Tu će se razgovarati o svim problemima. Ja mislim da sve što se dešava trenutno u BiH nije dobro, da ove smjernice i načela nisu potpisani u tom smislu da bi Dodik radio ovo što radi u nekoliko zadnjih dana, mislim da to nije dobro ni za Osmorku niti za bilo koga u BiH. Zaista, Osmorka u tom smislu treba sjesti, preispitati svoje mjesto i ulogu u svemu ovome, donijeti odluke da vidimo kako, na koji način, šta trebamo činiti i da li možemo Dodika urazumiti”, kaže za N1 državni zastupnik Zlatko Miletić.

U protivnom, svako u skladu sa svojom savješću treba da postupi kako misli da je najbolje, dodao je.

“Sporazum koji je potpisan ne treba nama da služi da jedni drugima kopamo oči, već da bude izraz kompromisa u BiH, isto kako on (Dodik op.a.) postavlja određene političke ciljeve, tako ja imam pravo da izađem sa dijametralno drugačijim političkim ciljem i da ja vidim BiH kako ja želim da je vidim. Ako bude svako to radio sa svog aspekta nikad se o bilo čemu nećemo dogovoriti”, naveo je.

Komentarisao je i proces formiranja Vijeća ministara BiH.

“Ja nemam potreban politički kapacitet da odlučujem, imaju oni koji su dobili glasove, ali mislim da prije sjednice Zastupninčkog doma svakako ima prostora da se malo s procesom formiranja Vijeća ministara, da ne upotrijebim teži izraz, malo prikoči, s obzirom koliko mogu da vidim i u odnosu na moje zadnje istupanje u ZD PSBiH, jedan od zahtjeva koji sam ja postavio da tražimo ljude u Vijeću ministara BiH, da budu osobe s kredibilitetom, moralnim integritetom, očigledno je, a niko to ne konstatuje, uključujući i Osmorku, ja mislim da to nije dobro, da ne govorimo o nekim ovim političkim računicama i segmentima ko će staviti koga, ko stavlja Hrvate, Srbe, Bošnjake, da se pravi već neka računica kako se u Vijeću ministara mogu drugi preglasati, ja mislim da to nije dobro, jer smjernice I načela ne služe tome da izigravamo jedni druge”, zaključuje Miletić u razgovoru za N1.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare