Sutra se očekuje formiranje odbora koji treba potvrditi smjenu Mehmedagića

Vijesti 09. feb 202319:25 0 komentara

Vijeće ministara je na sjednici u Sarajevu uz ostale, imenovalo novog direktora Granične policije Bosne i Hercegovine na prijedlog HDZ-a, ali i zamjenika direktora SIPA-e.

Ime direktora OSE-e još nije poznato, za razliku od imena zamjenika Riste Zarića, nekadašnjeg zaposlenika OSA-e i savjetnika Milorada Dodika.

Ni danas nismo saznali prijedlog proširene Trojke za direktora OSA-a. Kako je nakon sjednice Vijeća ministara kazao Elmedin Konaković sutra se očekuje formiranje odbora koji treba potvrditi smjenu Osmana Mehmedagića, nakon toga slijede prijedlozi očitovanje Predsjedništva BiH. Unutar Osmorke vrše se posljednje konsultacije, dodao je odgovarajući na pitanje da li postoji jedinstven stav o imenu koje će biti ponuđeno.

Za razliku od Osmorke, Milorad Dodik je i zvanično potvrdio ime i to Riste Zarića bivšeg zaposlenika OSA-a za zamjenika direktor. Kritike da je riječ o njegovom savjetniku, Dodik je odbacio. Odbacio je i navode Nermina Nikšića koji će insistirati na poziciji direktora UIO, jer kako kaže “nismo se tako dogovorili”.

No vratimo se današnjim imenovanjima na Vijeću ministara. Uz ostale, Mirko Kuprešaković imenovan je za direktora Granične policije BiH, Zoran Galić postavljen je za zamjenika direktora SIPA-e. Žarko Laketa izabran je za direktora Službe za poslove sa strancima BiH. Vršiteljica dužnosti direktora državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva je Nataša Grubiša.

Kako su spasilački timovi RS i Federacije odvojeno upućeni u Tursku mimo saglasnosti Vijeća ministara, bilo je pitanje koje je danas inicirao upravo Elmedin Konaković. Odgovoreno mu je, kako nijedan zvaničan zahtjev za odobrenje nije poslan prema VM.

Konaković je potvrdio i kako je Vijeće ministara BiH je na nedavno održanoj vanrednoj telefonskoj sjednici na izvanrednoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o slanju milion KM finansijske pomoći zemljotresom razorenoj Turskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!