Sutra sjednica Skupštine Vijeća Evrope o BiH, Ćudić i Magazinović poručuju: Nakon UN i oni će podržati Rezoluciju o Srebrenici

Vijesti 01. okt 202419:17 0 komentara
FENA

U Skupštini Vijeća Evrope sutra će biti održana rasprava o Bosni i Hercegovini na kojoj će biti predstavljen izvještaj o BiH, ali i Prijedlog rezolucije za našu zemlju. Istekao je rok za podnošenje amandmana na Prijedlog rezolucije koja, kako je N1 ranije objavio, sadrži i UN Rezoluciju o Srebrenici, čime će i Vijeće Evrope dati podršku ovoj rezoluciji. Na Prijedlog rezolucije stigla su dva amandmana, ali oba predvođena bh. parlamentarcima Sabinom Ćudić i Sašom Magazinović.

Zanimljivo je da niti jedna druga zemlja nije uputila amandmane.

Amandmani se odnose na dio o obrazovanju i jednim od njih se traži da se u tački 11.2 rezolucije uz “ohrabruje uspostavljanje zajedničkog osnovnog nastavnog plana i programa iz historije koji omogućava svima da razumiju različite tačke gledišta” doda i dio “uz zabranu veličanja u školskim programima osoba osuđenih za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.”

Predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović i članica delegacije Sabine Ćudić u zajedničkoj izjavi navode da će nakon UN-a i Vijeće Evrope podržati Rezoluciju o Srebrenici.

“Zadovoljstvo nam je su izvjestioci Zsolt Nemeth (Mađarska) i Aleksandar Nikoloski (Makedonija), predstavnici evropskih konzervativaca i narodnjačkih stranaka, prihvatili i jasno adresirali opstrukcije koje provode vlasti Republike Srpske te naglasili podršku Bosni i Hercegovini pozivajući sve zemlje članice Vijeća Evrope, uključujući i naše susjede, na poštivanje ustavnog i pravnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države”, dodaje se u izjavi.

Posebno je važno, kako su istakli Magazinović i Ćudić, da će Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvajanjem Rezolucije o BiH jasno podržati i Rezoluciju o Srebrenici koju je usvojila Generalna skupština UN-a.

“Tako će poslije New Yorka i u Strasbourgu biti prepoznat i podržan dokument historijske važnosti kojim se pozivaju države da očuvaju utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici kroz obrazovne i druge programe u znak sjećanja, sprječavanja negiranja, te ponavljanja genocida u budućnosti. Također će biti ponovljeno da se prema međunarodnom pravu zločin genocida ne može pripisati nijednoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi nego onima koji su ga počinili”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Prijedlog rezolucije u koju je N1 imao uvid pogledajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!