Sutra u 12:05 “Ženski marš”

Vijesti 16. apr 202119:19 3 komentara

"Ženski marš". Za sutra je najavljen novi protest "Borba za život", a organizatorice i ovaj put zahtjevaju smjenu Vijeća ministara i Vlade FBiH. Te imenovanje novih saziva koji će ponuditi rješenje za krizu izazvanu pandemijom. Razgovarali smo s građanima, mišljenja podijeljena.

Novi protest, isti zahtjevi. Na prošle, održane prije 10 dana, niti jedan političar, niti jedna institucija prozvana nije se ni osvrnula.

Prvi “Ženski marš” održan prije 10 dana

“Mislim da se vlast nama smije. Isto kao i onaj dan kada smo šestog aprila protestovali ispred zgrade Vlade FBiH. Pa su uposlenici gledali kroz prozore i gledali nas. Mislim da ništa nije doneseno”, kaže Nedžad Hadžibajrić, učesnik protesta.

Upravo zbog toga sutra u 12:05 građani će ponovo izraziti nezadovoljstvo činjenicom da vakcina nema. Da je zdravstveni sistem pred kolapsom.

Građani podijeljeni:

“Što se tiče vakcina, ja u to ne vjerujem”.

“Ja sam se prijavio, ali neću gubiti svoje vrijeme pa ići”.

“Trebamo mirno čekati, jer kriza je svuda u svijetu”.

“Naravno da bih se pridružila”.

Organizatorice se nadaju da će sutrašnji protesti biti masovniji. U međuvremenu im se pridružio dio akademske zajednice, ali i sindikati.

“Nakon trideset godina šutnje. I njihove navike da ne odgovaraju ljudima. Tog jednog bahatog, bezobraznog i nesposobnog vođenja naroda… Oglušili su se i na naše zahtjeve iako smo im dali opciju da se jave putem medija. Ili lično nama”, poručuje Nejra Latić, organizator protesta.

Rade za stranku, a ne za narod

“Ako ste bezuvjetno lojalni svojim stranačkim šefovima, niti jedan zakon, niti jedna država, niti jedan skandal ne mogu naškoditi. Jer radite ono zbog čega su vas u vlast poslali. A ne da se borite za dobro građana BiH. E to se sad događa sa nabavkom cjepiva”, smatra Ranko Mavrak, novinar.

Od početka pandemije, širom zemlje organizovani su protesti. Uglavnom ugostitelja zbog zatvaranja. Samo u Sarajevu oganizovani su protesti zbog nenabavke vakcina. Iako vakcinacija teče sporo, ili nikako u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare