Sutra u Sarajevo stiže Oliver Varhelyi: Evropljani smatraju da se kod nas proces proširenja vratio u život, samo oni tako misle

Vijesti 02. jun 202420:03 0 komentara
F.Z./N1

Sutra će u Sarajevu biti evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. Evropljani smatraju da se kod nas proces proširenja vratio u život. Samo oni tako misle.

Na prošlogodišnjem Političkom forumu na visokom nivou u Sarajevu vladao je optimizam uz pohvalu evropskog komesara zbog brzog formiranja vlasti i usvojenog budžeta i fokusa na ključnim prioritetima za pristupanje EU.

”Vjerujem da smo mi sazreli i kao društvo, kao država”, kazala je Borjana Krišto 17.5.2023. godine

No, pitanje je da li će ovogodišnji Politički forum proći u istom raspoloženju. Institucije BiH do daljnjeg su na privremenom finansiranju, a građani ne vide pomake u smjeru reformi. U prethodnim godinama kada je situacija bila identična Varhelyi je izjavljivao da je BiH zapuštena i da je sigurnosi izazov, te da su političke blokade neprihvatljive. Sutrašnju posjetu evropskog komesara analitičari označavaju protokolarnom.

”On dolazi u uobičajenu možda i oproštajnu posjetu jer su izbori za Evropski parlament 9. juna i time završava ovaj sastav Evropske komisije. Ne treba očekivati spektakl. On dolazi i da bi razgovarao sa zvaničnicima BiH i o planu rasta šest milijardi eura vrlo povoljnih kredita i grantova”, objasnio je Sead Numanović, novinar.

Dok je na bh. političkoj sceni u drugom planu priča o evropskom putu Bosne i Hercegovine i šansama koje on sa sobom nosi, predsjednik entiteta Republika Srpska naglašava da je ”Bosna i Hercegovina razbijena” i da politika Sarajeva ide ka nametanju unitarne države.

Više u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!