“Svakodnevno gutamo prašinu sa Rudnika i pepeo sa dimnjaka Termoelektrane”

Vijesti 30. jun 202312:56 0 komentara
Facebook

"Pošto niko od organa kojima smo se obratili ispred Sindikalne organizacije RiTE Gacko nije odgovorio na naš dopis od 12.06.2023 godine ovim putem se obraćamo svim radnicima RiTE Gacko, svim građanima Gacka i regije Hercegovina, svim institucijama vlasti i javnosti. Namjera rukovodstva RiTE Gacko da spaljuje RDF otpad u kotlu Termoelektrane je nedopustiva jer naš pogon ne zadovoljava tehničko-tehnološke uslove, a pogotovo ne zadovoljava ekološke uslove", saopćili su danas radnici Sindikata RiTe Gacko.

Smatramo da je dovoljno što svakodnevno gutamo prašinu sa Rudnika i pepeo sa dimnjaka Termoelektrane i da golim životima trebamo zabraniti spaljivanje RDF otpada čiji sastav nije u potpunosti poznat, a po zvaničnim podacima u njemu se nalaze i teški metali od kojih su mnogi kancerogeni.

Zgroženi smo činjenicom da je načelnika Gacka i predsjednika Skupštine opštine Gacko baš briga za ovu potencijalnu ekološku katastrofu pa se nisu ni udostojili da odgovore na naš dopis i iznesu svoje stavove i mišljenja po ovom pitanju“, dodaju radnici RiTe Gacko u saopćenju.

“Ukoliko se Uprava RiTE Gacko odluči na bilo koji korak ili da pravi skladište za RDF otpad ili da ga sagorijeva u kotlu Termoelektrane s pravom ćemo im dati epitet ” Ubica naroda Gacka”, a ovim putem obavještavamo sve da nećemo iskoristiti samo sindikalne vidove borbe nego i sve druge kako bi smo zaštitili živote nas, naših porodica i naše djece”, zaključili su u pismu radnici RiTE Gacko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!