Sve veći broj onih koji konzumiraju “brze droge”, među njima mlađi od 12 godina

Vijesti 08. maj 202318:32 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Ovisnost o narkoticima široko je rasprostranjena bolest. U KS ne postoje tačni podaci o broju ovisnika, ali ljekari navode da se povećava broj onih koji konzumiraju psihostimulanse, kao što su amfetamini, speek, ekstrazi i kokain.

MUP KS je u izvještaju za prva tri mjeseca ove godine, naveo podatke o 99 događaja povezanih sa narkoticima, 26 događaja više u odnosu na isti period prošle godine.
U San Francisku u Americi se pojavila nova vrsta droge – fentanil. Riječ je o izuzetno jakom sintetskom opioidnom analgetiku, po djelovanju sličnom morfijumu, ali oko sto puta jačem. Kao lijek, više od 40 godina, izdaje se na recept za ublažavanje jakih bolova u teškim stadijumima maligne bolesti.

U KS zloupotreba ove supstance nije registrovana, a evidentirani zavisnici u KS najčešće se liječe od brzih droga.

“Najčešća dijagnoza sa kojom se mi susrećemo je F11.2 – ovisnost o opijatima. Međutim, u novije vrijeme je ovisnika o opijatima sve manje, a sve više je ovisnika koji konzumiraju psihostimulanse, brze droge, gdje prednjači amfetamin, speed, ekstezi i kokain i alkohol”, kazala je Nizama Šukurović, šef Odjeljenja za narkomaniju.

U izvještaju o radu MUP-s KS navodi se da je evidentirano 99 događaja sa obilježjem krivičnog djela iz oblasti protiv zdravlja ljudi, što je 26 više, u odnosu na isti period prošle godine. Događaja sa obilježjem posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga na početku ove godine je više za 33 u odnosu na prošlu godinu, dok je sedam događaja manje povezanih sa neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

Broj ovisnika u KS se pouzdano ne zna, međutim…

“Činjenična je stvar da taj broj raste i da se dobna granica spušta. Nekada su ovisnici, eksperimentatori psihoaktivnih supstanci bili mladi ljudi od 17, 18 godina, a sada više nisu, nažalost to se spušta na nekih 12, 13, pa i manje”, istakla je Šukurović.

U Centru za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstanacama u Smolućoj kod Lukavca, trenutno se nalazi 19 štićenika različite starosne dobi. Oni prolaze kroz više etapa rehabilitacije, tokom predviđenih godinu dana liječenja. Međutim, i nakon procesa liječenja oni su obilježeni i etiketirani u društvu, pokazala su istraživanja.

Više u prilogu Nataše Kerezović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!