Sve više građana Kantona Sarajevo se odlučuje na vakcinaciju

Vijesti 30. jan 202219:59 0 komentara
N1

Prema službenim podacima zdravstvenih ustanova, Bosna i Hercegovina prednjači u regiji po broju umrlih, a po broju vakcinisanih na najnižoj smo skali u Europi. Najviše je vakcinisanih u KS. Samo tokom prošlog vikenda u jednom od tržnih centara vakcinisano je oko 1000 građana. Brojni su se odlučili vakcinisati i ovog vikenda. U međuvremenu, u jeku četvrtog vala pandemije, zabrinjava početak nastave.

Od oko 343.000 građana od 18 do 85 godina u KS, do 23. januara vakcinisalo se oko 44% prvom, oko 42% posto drugom i blizu 9% trećom dozom. U posljednje vrijeme najčeće se vakcinišu oni koji žele primiti booster dozu. Jedna od njih je i Mirjem. Na to se odlučila kaže, zbog sebe, svojih najmilijih, ali i čitave zajednice.

“To sveukupno traje 10 minuta, cjelokupni boravak traje 10 minuta, dakle ne iziskuje puno vremena. Toliko su nježni, fini, veoma ljubazno osoblje, zaista ja apelujem na sve građane da dođu i da se vakcinišu”, kazala je.

Hitna služba nije imala intervencija tokom vakcinacije u jednom od sarajevskih tržnih centara. Vakcine su sigurne, tvrde stručnjaci, i za vakcinaciju nema kontraindikacija.

“Izuzev visoke temperature. Znači osobe koje dođu samo moraju bez simptoma prehlade i gripe u smislu visoke temperature i jedne akutizacije, i mogu primiti vakcinu koje mi trenutno imamo na raspolaganju”, rekla je epidemiologinja ZZJZ Emina Kurtagić-Pepić.

Četiri vrste vakcina

A na raspolaganju građanima su vakcine Pfizer, Sinopharm, Moderna i Sinovac. Sve veći interes za booster dozom bilježe i Domovi zdravlja. Od oko 20 hiljada datih vakcina ovoga mjeseca, oko 19 hiljada je upravo treća doza.

“Međutim imamo i jako puno prvih doza, skoro, po nekim izvještajima iz DZ, svakodnevno imamo preko 100-200 novih doza, prvih, tako da možemo reći da su građani otprilike ili zbog putovanja ili iz neke odgovornosti na kraju prema odlučili da se vakcinišu tako da imamo i prvih i drugih i trećih doza ali najviše trećih”, rekla je Mirna Pecikoza, portparolka Ministarstva zdravstva KS.

Nastava počinje sutra

Vakcinisana je i većina nastavnog osoblja u KS, tvrde iz Sindikata. Djeca iz ovog i većine drugih kantona u školske klupe sjedaju sutra. I iz Sindikata prosvjetara, ali i roditelji smatraju da djeca trebaju ići u školu, ali uz obavezno poštivanje svih epidemioloških mjera.

“Prema informacijama i posljednjim sastancima koje smo imali sa resornom ministricom nekad pred kraj drugog polugodišta, prestalo je praćenje broja učenika koji su u izolaciji ili koji su pozitivni. Zaista smatramo da su to jako bitne brojke praćenje zaraženih i u izolaciji kako učenika tako i nastavnog osoblja te da se na osnovu toga mogu korigovati odnosno mijenjati mjere”, rekla je Merima Bečarević iz Vijećaroditelja KS.

Vakcinacija i poštivanje mjera jedino je što nas može izbrisati sa prvih mjesta lista zemalja sa najvećim brojem umrlih od Covida. U suprotnom, neće biti popunjeni samo bolnički, već i kapaciteti pokopnih društava. Samo kroz komunalno preduzeće Pokop iz Sarajeva je od pojave koronavirusa prošlo više od 2300 preminulih koji su bili zaraženi. Kako kažu iz ovog preduzeća, na različite načine su se pronalazila rješenja za postupanje sa tijelima, a obavljalo se i do 30 ukupno dnevno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!