Sve više slučajeva nasilja u porodici: Šta čekaju institucije BiH?

Vijesti 03. okt 202319:15 0 komentara
N1

Sudac u Ljubuškom po drugi put odbio je odrediti pritvor Denisu Buntiću, osumnjičenom za nasilje u porodici. Nakon Gradačca i brojnih drugih slučajeva postavlja se pitanje ima li ikakvog pomaka odgovora institucija u slučajevima nasilja u porodici koji dovode do uznemirenja javnosti, ili se sve svodi na povremena organiziranja okruglih stolova?

Klara Buntić i dalje sjedi u svom domu, a Denis za kojeg je tražen pritvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i ponovljenja krivičnog djela šeta na slobodi. Ovo je drugi put da postupajući sudac odbija pritvor, a Tužiteljstvo Županije Zapadnohercegovačke opet je uložilo žalbu na odluku.

“Nakon toga rješenja Županijsko tužiteljstvo je ponovno uložilo žalbu zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Do danas nema još odluke Izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Ljubuškom. Izvanraspravno vijeće može ponovo ukinuti rješenje i vratiti sucu za prethodni postupak na ponovno odlučivanje ili eventualno odbiti žalbu i potvrditi odluku suca čime bi rješenje postalo pravomoćno”, kaže Josip Aničić, tužitelj Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

Zbog čega je gotovo jasno da će Buntić ostaje na slobodi, a javnost se i dalje pita kako je moguće da prema mišljenju suca nije ispunjen niti jedan uvjet za zadržavanje. Šira javnost je zgrožena, ali prema svemu sudeći osumnjičeni za nasilje ima podršku u svom okruženju.

“Pritvor jeste u sudskoj praksi najstrožija mjera obezbjeđenja prisustva osumnjičenog ili optuženog u toku krivičnog postupka, ali se određuje i iz drugih pritvorskih razloga. Zašto se sad ovo desilo posebno u zadnje vrijeme kada je u pitanju Buntić i slučaj iz Gradačca u pitanju su bez ikakve uvrede prema bilo kome je da su u pitanju očigledno manje sredine. Ne može se ulaziti u svaki slučaj koji tačno konkretno ne znam, ali kada su u pitanju žrtve nasilja sam pritvor je koristan”, dodaje Amila Mujcinović, advokatica .

U cilju prevencije nasilja korisno je da žrtve znaju svoja prava, da su svjesne šta mogu očekivati od policije, tužiteljstva ili sigurne kuće, no u praksi žene ne znaju kome se mogu obratiti i šta očekivati nakon prijave nasilja.

“Jako je veliki broj žena koje ne znaju kada se podnese ta zvanična krivična prijava za izvršeno krivično djelo nasilja u porodici. Gdje postoje osnove sumnje da je to djelo izvršeno uz tu prijavu ide zahtjev za izricanja zaštitnih mjera. One uopće nisu upoznate da imaju pravo i na to. Kada se sprovode zaštitne mjere u dosta slučajeva one nisu upoznate ukoliko postoje okolnosti da će biti ugrožen njihov život, zdravlje, tijelo da policijski službenici mogu pružiti povremenu mjeru patroliranja na mjestu gdje žrtva živi ili zasjede da se sačeka počinitelj ukoliko ima informacija da bi on mogao doći da prekrši tu mjeru. Recimo zabrana približavanja ili zabrana uhođenja”, objašnjava Amra Fukelj Mahmutović, inspektorica za prevenciju nasilja u porodici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Grupa zastupnica u Parlamentu Bosne i Hercegovine je poručila da odbijanjem određivanja pritvora Buntiću “ugrožen krivični postupak, s obzirom na mogućnost ponavljanja krivičnog djela ili uticaja na iskaze svjedoka”. Podsjetile su da je kod istog pronađena velika količinu oružja i da je osumnjičen i za nedopušteno držanje oružja.

“Apsolutno je neshvatljivo, nepojmljivo, a to je konkretno nađeno, nije moglo aterirati sa marsa, nije pitanje dokazivanja već je nađen arsenal i ponovo pustite čovjeka vanka, a njegovu suprugu kao žrtvu tjerate da se skriva. To je van svake pameti”, kazala je Mia Karamehić -Abazović, zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH (Narod i pravda).

Parlamentarke su dodale sudovi, tužilaštva i policija u Bosni i Hercegovini svojim djelovanjem “moraju ohrabrivati žene žrtve porodičnog nasilja da prijave nasilje”, a pooštravanje mjera u cilju privođenja osumnjičenog bi bila dobra poruka za sve počinitelje nasilja, ali i žrtve.

Podsjetićemo da je pritvor u ranijim slučajevima femicida upravo bio taj koji je mogao skloniti nasilnika i spriječiti gubitak života žrtve.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!