Svečano u Mrkonjić Gradu na Dan državnosti BiH, zvaničnici nisu prisustvovali

Vijesti 25. nov 202119:45 0 komentara

Svečana atmosfera zabilježena je danas u Mrkonjić Gradu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, ali bez državnih i entitetskih političkih zvaničnika.

“Čija je zemlja?”, “I srpska i hrvatska i muslimanska”, “Zemljo moja”…Pjevalo se, recitovalo u Mrkonjić Gradu. Citirale se poznate rečenice sa prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a – “Smrt fašizmu, sloboda narodu”.

Udruženja antifašista iz regiona, ali i Evrope stigli su da obilježe praznik. Među njima i 93-godišnja učesnica NOB-a Valerija iz Slovenije. Ona je dala obećanje da će doći u Mrkonjić Grad i za stoti rođendan.

“Ja imam dvije domovine. Ja sam rođena u Sloveniji, gore sam ratovala, partizanstvo provela, ovdje u Bosni radila, hljeb zaradila. Drago mi je što sam danas ovdje na taj dan ponosa”, kazala je Valerija Skrinijar Tvrst.

“Ovo danas ovdje što se okupljamo to je znak da smo ovdje od Koruške do Beograda, Crne Gore, nas ne interesuje ta politika, interesuju nas ljudska prava i slobode”, kazao je Salih Brkić iz Udruženja Josip Broz Tito iz Tešnja.

“I kod nas ima koruških Slovenaca koje su odvojili 1920.godine, mi ostali u Austriji. Da nije bilo partizana, mi danas ne bi postojali, naš jezik bi izumro. Ja ovdje dolazim par godina”, kazala je Maria iz Saveza Koruških partizana iz Austrije.

Mladi su glasni i poručuju – “Računajte na nas”.

Ove godine kuća Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a je obnovljena. Miris svježe farbe po starim prozorima još se osjeti. Tu su i rijetki autentični eksponati:

Poruka “Živjelo oružano bratstvo Srba, Hrvata i Muslimana”, iz te 1943.godine, ove 2021.u vrijeme priča o dijeljenju Oružanih snaga BiH, zvuči neobično.

“Ovaj praznik je izuzetno značajan. Prvo zasedanje ZAVNOBIH-a, je jedan od najvaž dat u novijoj ist BIH, da je tako pokazuje činjenica da ga obilježavamo kao dan državnosti BIH”, ističe Šaćir Hrustemović, generalni sekretar SABNOR BIH

I u samom gradu, mjestu prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i danas različito tumače 25.novembar. Za jedan dio stanovnika, ali i politički vrh RS, ovaj dan se ne može posmatrati odvojeno od AVNOJ-a. Drugi pak dio, dan smatra obnovom državnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanost u Mrkonjić Gradu, prošla je bez političkih zvaničnika države BiH, ali i entiteta.

Na nivou BiH od potisivanja Dejtonskog sporazuma nikada nije usvojen jedinstven zakon o praznicima, već svaki entitet ima svoju normativu, pa i neradne dane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!