Svećenik o samoubistvima maloljetnika: Taktika đavla je da zaposli oba roditelja

Vijesti 30. aug 202314:29 2 komentara
Velimir Bavrka (N1)

Dva maloljetnika u toku ove godine oduzeli su sebi život u selu Jardol kod Viteza. Prije toga, u 2021. i 2022. godini, saomoubistvo su počinila još dva maloljetnika. Sve to u mjestu koje, prema posljednjem popisu stanovništva broji manje od 600 ljudi. Porodice su uznemirene i zabrinute za svoju djecu. O nizu tragedija ekipa N1 je danas razgovarala i sa lokalnim svećenikom, fra Velimirom Bavrkom.

“Situacija u svijetu je u rasulu, svijet je u kaosu. To se dešava iz jednog jedinog razloga – jer smo se udaljili od Stvoritelja. Kad dijete ode od majke i oca, ono je u opasnosti. Udaljili smo se od vrijednosti, danas se promovira grijeh. Više ne primjećujemo grijeh, odobravamo ga”, započeo je fra Bavrka razgovor za N1.

No, šta je sa spomenutom zajednicom? Da li je mogla biti drugačije uključena nakon prvog, ili drugog tragičnog slučaja koji su se desili prije nekoliko godina? Podsjetimo, maloljetnici koji su počinili samoubistvo bili su u adolescentom dobu, njih troje imalo je 16 godina, a jedna osoba 17. Slučajevi se još uvijek rasvjetljavaju.

“Mi pričamo o posljedicama, ali treba naći uzrok. Uzrok je to što smo se udaljili od dobrih stvari. Pogledajte priče u Bosni i Hercegovini, kakve su? Svako svakoga napada, nikada nismo rekli da nešto ne znamo”, odgovara Bavrka, dodavši kako svakoga treba pustiti da radi svoj posao.

Dodaje kako će se u njegovoj župi od ponedjeljka započeti dob Žalosne Gospe, te krunicu i post kako bi Bog blagoslovio župnu zajednicu. Najavljuje i dolaske većeg broja mladih na radionice, razgovore sa psiholozima…

“Država je napravila da majke moraju raditi. Ja smatram da žena ne treba raditi, majka mora biti kod kuće. Da bi majka bila kod kuće, država mora ocu obezbijediti veću platu. To je sve taktika đavla – neka oboje rade, pa neka djeca nemaju razgovora, nema molitve u kući, nema dijaloga. Kad nema dijaloga, djeca su prepuštena raznim utjecajima”, nastavio je.

Selo Jardol (N1)
Selo Jardol (N1)
Selo Jardol (N1)
Selo Jardol (N1)
N1

Na konstataciju reportera N1 da je, tokom boravka u selu stekao utisak kako se radi o mahom jako pobožnim porodicama, fra Bavrka odgovara kako govori općenito, te da “se svijet mora resetovati”.

“Znate na čemu je počivala Evropska zajednica ranije? To su bila tri temelja – na rimskoj kulturi i poštivanju Isusa krista. Na čemu danas počiva? Ljudi ginu i uništavaju se. Ja se čudim i kako mi nismo izvukli poruke iz rata”, naveo je.

Ponovio je kako će u narednim danima stanovništvo pozvati na post i molitvu, dodavši kako se mladima danas jednostavno nudi previše mamaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare