Švedski vojnici ponovo u Butmiru

Vijesti 23. nov 202314:24 0 komentara
N1

Komandant EUFOR-ove operacije ALTHEA generalmajor Helmut Habermayer predvodio je svečanost podizanja zastave kojom je izražena dobrodošlica Švedskoj, čije će snage ubuduće biti u sastavu EUFOR-a.

Svečanost je održana na 28. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i predstavlja snažan izraz kontinuirane posvećenosti Evropske unije Bosni i Hercegovini (BiH). Švedska zastava predstavlja 23. zemlju koja se obavezala na pružanje podrške vlastima i građanima BiH pri očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Prva sekretarka ambasade Švedske u BiH gđa Elin Fredriksson je u svom obraćanju s ponosom istakla da je Švedska posvećena “daljnjem jačanju Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU ”. Prva sekretarka je takođe naglasila dugogogodišnje i duboke kulturne veze između dvije zemlje i činjenicu da oko “100.000 građana porijeklom iz BiH trenutno živi u Švedskoj ”.

U svom obraćanju tokom svečanosti, komandant EUFOR-a generalmajor Helmut Habermayer je izjavio da “prisustvo Švedske u zemlji simbolizuje privrženost i volju svih evropskih država, izrazivši ”ponos historijom mirovnih misija širom svijeta”.

EUFOR je snažan, sposoban i pouzdan partner BiH i ostaje posvećen pružanju podrške vlastima BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!