Sveta noć u banjalučkoj Ferhadiji: Muslimani u ibadetu, žele slogu među ljudima

Vijesti 17. apr 202321:49 0 komentara

Banjalučki muslimani večeras su se okupili u džamiji Ferhadija gdje će provesti noć u ibadetu povodom 27. noći ramazana Lejletu-l-kadr, noći za koju se kaže da vrednija od hiljadu mjeseci. Večeras su došli i oni vjernici koji žive u dijaspori, kako bi ovu noć proveli s porodicom, upravo u ovoj banjalučkoj džamiji. Osim molitve za oprost grijeha, vjernici će se moliti za dobro svojih najbližih, ali i komšija, prijatelja, sugrađana... "Poštujemo sve vjere. Želimo da bude mir, sloga među ljudima, da jedni druge pomažemo i bude opšte dobro", rekao je jedan od vjernika.

Efendije Muamer Okanović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Banjaluka, ističe kako ibadeti i dobročinstva u ovoj noći imaju jačinu i vrijednost kao ibadeti i dobročinstva koja bi se činila hiljadu mjeseci.

“To podstiče vjernika i čovjeka koji ima osjećaj za vjeru i Boga da bude usmjeren i upravljen ka dobročinstvu, iskazivanju pažnje prema ljudima koji su u njegovoj neposrednoj blizini i društvu. Noć Kadr predstavlja podsticaj za čovjeka, da ga oplemeni, da čovjek biva boljim i da bude svjestan da stalnim prevaganjem prema dobrim djelima i bogoslužju, lijepom ophođenju prema porodici, prijateljima i komšijima, može postići kvalitetne rezultate. Poslanik iz tog razloga kada je tematizirao ovu noć, nije kazao da je ona na određeni datum, već je kazao da tražimo noć Kadr u zadnjih 10 noći ramazana. Ali, ne treba fokusirati to na jedan dan ili noć već cijelu godinu”, rekao je ef. Okanović.

N1

U Banjaluci je večeras i vjernica iz dijaspore koja, kako kaže, dugo godina nije bila u Ferhadiji.

“Ovo je jedna od najvećih noći, veliki je sevap i ljepota i dobrota doći u džamiju i proučiti”, kazala je.

Stariji Banjalučanin kaže kako je ovo noć u kojoj se dešava Božije davanje kada se spuštaju meleci i vrše “inventuru” ko će se roditi, ko će umrijeti, da se pokaže sudbina.

“Mi moramo vjerovati da Bog ima i mi se Njegovoj volji moramo pokoravati, volji koju je propisao u Kur'anu. Poštujemo sve vjere. Želimo da bude mir, sloga među ljudima, da jedni druge pomažemo i bude opšte dobro”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!