Svetlana Cenić za N1: Non stop spominju da su nam otvorena vrata EU, a nas ubi promaja

Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Europsku uniju, ali pod određenim uslovima koji moraju biti ispunjeni do marta naredne godine. Proširenje i kompletiranje Evropske unije je "naša historijska zadaća" - poručila predsjednica Evropske komisije, a šta je zadaća BIH... O detaljima za Novi dan govorila je ekonomistica Svetlana Cenić.

Na samom početku razgovara za Novi dana Cenić je kazala kako ovim BiH ništa nije dobila te kako pozitivna atmosfera vlada samo u aktuelnoj koaliciji.

“Prvo da razjasnimo da u izvještaju stoji da će preporučiti. Sada čekamo mart da vidimo hoće li i kada će preporučiti. Ništa mi nismo dobili. Atmosfera pozitivna vlada samo u koaliciji. Oni se hvale nečim, a čime? Non stop spominju otvorena su nam vrata EU. Otvorena su nam vrata, ubi promaja. Ništa se ne dešava. Nema nikakve preporuke. Čak je i dosta diplomata bilo protiv, jer mi ništa nismo uradili. Izvještaj vrvi od negativnosti. Upinjali su da traže nešto pozitivno”, kazala je Cenić.

Potom je dodala:

“Ništa pozitivno nisu našli. Koja pozitivna atmosfera i dobra volja. Ovo što oni rade je samo trgovina. Dakle, ponavljam. Pozitivna atmosfera vlada samo u koaliciji. Neka neko konkretno iznese šta se usvaja u oba parlamenta. Ono čime se hvale je samo masa izvještaja i da su održali sjednicu. No, šta je konkretno urađeno na socijalno-ekonomskom planu? Ništa. Fondovi mrtvi, trgovanje nula… Državni parlament samo neka blokiranja. U izvještaju stoji i da ovi evropski zakoni nisu u skladu sa evropskim standardima”.

Cenić je dodala kako su Ukrajina i Moldacija više u interesu Evorpskoj uniji, nego Bosna i Hercegovina.

“Mi smo dotužili i Bogu i narodu. Ukrajina je godinama poligon. Mi kao poligon ne trebamo nikome. Mi hoćemo da pregovaramo za EU, a mi ne pregovaramo unutar države. Gdje je tu logika?”, kazala je Cenić.

Na pitanje voditeljice zbog čega nas Hrvatska podržava, Cenić je kazala:

“Hrvatskoj odgovara zbog granica. Manji pritisak bi bio na njima. Hrvatsko stanovništvo u BiH svedeno na šaku ljudi. Načelno podržavaju, a petaljaju se u unutrašnje stvari. Kod nas ko god stigne se petlja. Mi imamo političku elitiku koja gleda čas ovamo, čas tamo. Samo nisu svoji i ne gledaju interese građana”, istaknula je.

Između ostalog, istaknula je da nije dovoljno širiti lažni optimizam.

“Hoće da pregovaraju sa EU, a prijeti se otcjepljenjem. Nije dovoljno širiti lažni optimizam, poslije toga imamo dublje razočarenje. Ovo je širenje lažnog optimizma. Šta je sa Berlinskom procesom? Srbija ima negativno mišljenje. Kada ćemo imati Berlinski proces? Ne sjećam vremena kada se ne priča o tome kao da nam je obećano. Dajte nam da se i regionalno sredimo, pa idemo dalje. Dok širimo lažni optimizam, sve nam je gore i gore”.

Na kraju je kazala da li možemo očekivati da do kraja godine uradimo konkretne stvari.

“Kada da stignemo? Praktično imamo još mjesec dana radnih do kraja godine da bi se nešto uradilo. Koalicija jedno može da se pohvali što za dva dana zauzme sve ministarske pozicije. Da se podjele funkcije i tenderi. Ništa nisu uradili. Pet evropskih zakona nije u skladu sa evropskim standardom. O čemu pričamo?  Evropska unija je licemjerna. Odavno su dio problema, a ne dio rješenja. U interesu su Ukrajina, Moldavija. Koliko god se upinjali da pokažu bilo šta pozitivno, sve ostaje na tome da je bolja atmosfera. Šta imam od bolje atmosfera, ako ne idu bolju rezultati. Načekat ćemo se mi još, ali ajde da vidimo optimizam da će do marta da pregovaraju. Ne znamo među sobom pregovarati, a ne tako. Grohotom se smijem”, zaključila je Svetlana Cenić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!