Svi bošnjački političari neće za isti sto: Sastanak dogovoren na iftaru u Podgorici

Vijesti 08. apr 202421:55 0 komentara
Elmedin Konaković (F.Z./N1)

Najava okupljanja bošnjačkih političara iz regiona izazvala je burne reakcije. Za jedne je to konačno i neophodno povezivanje i otvaranje dijaloga o najvažnijim identitetskim pitanjima, a za druge odraz jednostranosti i propagiranja jednoetničkog. Ko će se odazvati pozivu predsjendika NiP-a i da li je najava ovog sastanka odgovor na najavljeni Vaskršnji sabor?

Svi relevantni politički predstavnici koji se etnički izjašnjavaju kao Bošnjaci neće se naći za istim stolom 12. aprila u Sarajevu što je bila intencija poziva ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića. Oštro su to odbili lideri Stranke za BiH i Stranke demokratske akcije. Izetbegović je Konakovića označio ”vodećom figurom u poništavanju izborne volje Bošnjaka”.

”Ego i sujete dominiraju. Ovo je važan proces koji bi se trebao desiti u Sarajevu. Dakle, očekujemo predstavnika Bošnjačke stranke Crne Gore, predstavnike SPP-a iz Sandžaka, izaslanike, biće izaslanika jer vidio sam recimo da SDP u Srbiji ima kongres u subotu, Bošnjaci Hrvatske imaju izbore u toku. Očekujemo da pošalju nekoga od predstavnika”, rekao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova.

Sastanak je dogovoren na iftaru u Podgorici sredinom prošlog mjeseca i nije odgovor, poručuje Konaković, na Vaskršnji sabor. Na okupljanju ”Položaj Bošnjaka u regiji” Konaković također očekuje dolazak Sevlida Hurtića, Ćamila Durakovića, Rame Isaka, te Fuada Kasumovića.

”Čini mi se da je ovo početak dijaloga. Naš sud je da je šteta što smo propustili period iza nas i dosta vremena je prošlo, a bošnjačke stranke nisu imale takvu vrstu saradnje kako bi trebalo da imaju, a bilo je izazova u svim državama ponaosob”, istakao je Adel Omeragić, iz Bošnjačke stranke u Crnoj Gori.

Iz SDP-a Crne Gore potvrdili su za N1 da poziv nisu dobili. Rasim Ljajić lider SDP-a Srbije jasno je rekao da neće doći jer ne želi da sebe reducira na političara koji artikuliše interese samo jedne etnije. Na sastanku se ne očekuje dolazak člana predsjedništva Denisa Bećirovića, kao ni premijera Federacije Nermina Nikšića. Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović izričito je osudio ovakav sastanak.

”Skoro tri decenije žudimo za državnikom, koji može okupiti ljude oko države i Ustava, i napraviti normalnu zemlju. Koliko kod žudimo, možda je ipak naša iskrena želja tri male fildžan teritorijice, u kojima žive “čistokrvna” plemena vođena poglavicama. Biću vrlo kratak i jasan, vaše ideje, vaši sabori i plemena me ne interesuju, nikad ali nikad neću živeti u vašim iluzijama jednostranosti i religijskih država”, kazao je on.

Nakon ovog istupa Mijatovića teške riječi uputio mu je lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

”Radikalni ateisti koji ne shvataju da se ja unutar sekularne građanske BiH mogu izjašnjavati Bošnjakom, brinuti se za identitetska pitanja, prakticirati vjeru, to su moja ljudska prava podrazumijevaju se u svim konvencijama. Pretjerane reakcije radikalnih ateista smatram jednakim problemom poput ovih radikala koji se kriju iza vjere, paravana patriotizma, a kradu”, naveo je Konaković.

Ovakav skup komentarisao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. U jednoj izjavi i zlosutno upozorenje i podrška:

”Žele sopstveno političko uništenje to je njihova stvar, sami biraju… Želim da kažem da pozdravljam taj skup, da sam srećan što se održava, da sam srećan što su pozvali veliki broj Bošnjaka iz Srbije. Neka razgovaraju o čemu god hoće. Neka mi dođu šta je potrebno da Srbija još izgradi za Bošnjake”, naveo je Vučić.

Okupljanje bošnjačkih lidera neki bh. kolumnisti interpretiraju kao Konakovićev politički manevar da se predstavi kao regionalni lider Bošnjaka. Iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca jasno poručuju da se radi o diletantskom pristupu izuzetno važnom pitanju.

”Sva identitetska i nacionalna pitanja u svakoj od država regiona političari rade na temelju stavova najistaknutijih članova njihove akademske zajednice, akademija nauka i umjetnosti, potom matica i svih društava gdje su okupljeni najumniji ljudi tog naroda. Kod nas tako izađete sa papirom, uputite javni poziv. Možete misliti na šta to može izaći”, objasnio je Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Pokretači održavanja sastanka predstavnika Bošnjaka s druge strane kažu da će se razgovarati o identitetskim pitanjima maternjeg jezika, religije, tradicije, kulture, obrazovanja i historije. Iako je prvobitna namjera bila da se pošalje poruka jedinstva, reakcije na sastanak najbolje oslikavaju političko nejedinstvo i raslojenost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!