Svi iščekuju odluku: Ko je zlostavljao štićenike Zavoda Pazarić

Vijesti 01. maj 202107:12 1 komentar
N1

Slučaj Pazarić još uvijek nema svoj sudski epilog. Istraga je pri kraju, a Tužilaštvo Kantona Sarajevo naredne sedmice donosi konačnu tužilačku odluku. U međuvremenu, opozicija u Federalnom parlamentu traži što brže i efikasnije procesuiranje onih koji su godinama unazad radili malverzacije u Zavodu, a predstavnici roditelja osluškuju odluke nadležnih pravosudne institucije i čekaju novi Zakon o ustanovama socijalne zaštite.

U toku je istraga protiv tri lica koja su imala svojstvo odgovorne osobe u različitim vremenskim periodima u JU “Zavod Pazarić” zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi i krivično djelo sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika, navodi se u dokumentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo dostavilo Predstavničkom Domu Parlamenta Federacije od 29. januara ove godine.

Tužilaštvo dalje navodi da se okončanje istrage u slučaju “Pazarić” očekuje u naredna tri mjeseca, tj. do kraja aprila. Federalna zastupnica Naše Stranke Sabina Ćudić se pita da li odgovorni za zlostavljanje još imaju pristup djeci u Pazariću te kada će nadležni podići optužnicu. O imenima onih protiv kojih se vodi istraga, kaže, ne može govoriti.

Iskreno ne mislim i da znam, da bih trebala o tome govoriti, jer svaka vrsta iznošenja te informacije bi mogla ugroziti proces“, istakla je Sabina Ćudić, zastupnica Naše Stranke u Parlamentu FBiH.

O tome da li će i kada eventualno podignuti optužnicu danas u Kantonalnom Tužilaštvu KS, odgovaraju:

Istraga će biti okončana u zakonskim rokovima. U završnoj je fazi, te će se po provođenju posljednje procesne radnje koja je planirana naredne sedmice, donijeti tužilačka odluka“.

Muamer Kulelija privremeni je član UO Zavoda u Pazariću. Njegov brat štićenik je Zavoda, a kćerka je osoba sa poteškoćama u razvoju. Kulelija nije siguran da će zahtjevi roditelja biti sastavni dio Zakona o ustanovama socijalne zaštite. Također naglašava da će se teško naći neko od predstavnika roditelja i srodnika koji ispunjavaju uslove, a to su pet godina rada u struci nakon sticanja visoke stručne spreme.

Suština zahtjeva nas roditelje jeste da član Upravnog odbora ispred roditelja Zavoda Pazarić bude neko od roditelja ili srodnika te djece u Zavodu Pazarić. Mislim da niko drugi sa strane ne može bolje i iskrenije zastupati tu djecu i znati šta im treba, te koja je suština svega od nas“, rekao je Muamer Kulelija, privremeni član UO Zavoda u Pazariću.

Novi direktor Zavoda Pazarić ističe da su smanjene plate svim zaposlenicima zbog nagomilanih dugovanja i potraživanja.

Ukupan dug Zavoda kada sve prema finansijskom obračunu ukalkulišemo je 880 hiljada maraka. S druge strane ovaj Zavod ima ogromna potraživanja koje se u ranijem periodu nisu nastojala dovesti u red, koja na današnji dan iznose milion i 300 hiljada maraka“, istakao je Samir Suljagić, direktor Zavoda Pazarić.

Dok se čeka novi Zakon o ustanovama socijalne zaštite koji bi mogao prebaciti finansiranje Zavoda za trezor, ali isto tako uključiti kompetentne predstavnike roditelja, svi iščekuju tužilačku odluku Tužilaštva Kantona Sarajevo, kada bi moglo biti objelodanjeno, ko je odgovoran za katastrofalno stanje i ko je zlostavljao štićenike ovog Zavoda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare