Svjedočio doktor Dizdarević / Memić: Prvi put vidio sam strah u Alisinim očima

Vijesti 07. jun 202314:33 0 komentara
F.Z./N1

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u predmetu "Zijad Mutap i drugi" povezanim sa slučajem ubistva Dženana Memića, danas je svoj iskaz dao Kemal Dizdarević - doktor koji je 2016. godine uradio nalaz i rekao da Alisa Mutap Ramić nema amneziju i čije je svjedočenje kao nepotrebnim ocijenio sudija Branko Perić.

Novinarima se obratio otac ubijenog Dženena Memića, Muriz.

Zadovoljan sam svjedočenjem doktora Dizdarevića, ovo je trebalo biti rješeno prije sedam i po godina. Svu patnju nam je prouzrokovala Dalida Burzić. Alisa nikada nije imala amneziju. Ovo je svjedočenje to potvrdilo. Po prvi put sam vidio strah u Alisinim očima. Ja sam bio nervozan ali su oni više nervozni. Do sada nismo to vidjeli. Sa strahom su čekali ovo vještačenje, danas nije bilo veselja u sudnici.” kazao je između ostalog Memić nakon ročišta.

Novinarima se obratio i advokat porodice Memić Ifet Feraget.

Ja bih krenuo od onoga što je rekao doktor Žujo, da je Dženan ubijen licem u lice, bio je licem u lice sa ubicom. Nema pouzdanijeg dokaznog sredstva od nauke. Ključni element nedosatka retrogradne amnezije je ustvari vodio ka zaključku da nema amnezije. To je danas dokazano. Laž nikada ne doživi starost, ja se nadam da i ova laž neće još dugo trajati. Ništa više ne stoji na putu pravedne odluke. Mi imamo svjedoke o tome kako se Alisa ponašala nakon ubistva, tu nema gubitka svjesti, nema povraćanja… Ovo je jako kompleksan slučaj koji će nam pokazati imamo li samo državu ili imamo i društvo. Ono što je evidentno je da je čista laž sve ono što nam je ponudilo Kantonalno tužilaštvo.” kazao je Feraget.

Feraget se osvrnuo i na svjedočenje doktora Dizdarevića i Žuje.

“Uvaženi profesor, neurohirurg Kemal Dizdarević je ustvrdio da amnezije nije bilo. Uz njega je i doktor Žujo isključio amneziju. Organske amnezije nije bilo. Isključena je i retrogradna u drugim iskazima. Tek smo danas imali pravo suđenje i kakva god da presuda bude ovo je pravo suđenje” kazao je Feraget.

Podsjetimo, Sud BiH je u novembru prošle godine oslobodio Zijada Mutapa i druge koji se terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo. Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je na zahtjev Tužilaštva BiH u martu ove godine ukinulo oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu “Dženan Memić”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!