Svjedok: Novcem za nabavku respiratora za FBiH posrednici vraćali dug za Srbiju

Vijesti 22. dec 202112:54 > 13:33 1 komentar
F.Z. / N1

Za nabavku respiratora za područje FBiH plaćeno je 2,4 miliona eura više kako bi Sanja Lekić iz Crne Gore mogla nadoknaditi gubitak koji joj je nastao zbog raskida ugovora za nabavku respiratora za Srbiju, dalo bi se ovo zaključiti iz svjedočenja Kristijana Marića, jednog od posrednika u nabavci respiratora.

Lekić dogovarala raspodjelu dobiti s firmom iz Hrvatske

U proces nabavke, kao što se ranije moglo čuti u postupku, bili su uključeni Kristijan Marić iz Mostara, Sanja Lekić iz Crne Gore, Borna Cicero sa kompanijom Exo trade iz Hrvatske te izvjesni Dušan iz Srbije. Oni su dogovorili nabavku 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 3,9 miliona eura iako je tržišna vrijednost u tom trenutku bila 1,5 miliona eura.

“Sanja je u saradnji sa Exo tradeom dogovarala raspodjelu dobiti”, rekao je Marić dodajući da je imao ugovor sa Exo tradeom da mu se od ove nabavke isplati 200.000 eura.

Inače, tokom svjedočenja Marić je pojasnio da je Sinopharm koji je nabavljao respiratore za Srbiju raskinuo ugovor sa Sanjom Lekić te da je ona bila dužna vratiti pet miliona eura, a da je već dio tog novca ranije uplatila Kinezima.

Marić je rekao da je planirana i dodatna nabavka od 200 respiratora te da je plan bio da mu se i od te dobiti isplati dodatnih 300.000 eura.

“Fikretu Hodžiću je bilo bitno da se respiratori isporuče”, dodaje Marić te pojasnio da je dio novca Hodžić trebao dobiti od nabavke dodatnih 200 respiratora.

“Fikretovi ljude iz Vlade i civilne zaštite”

Na pitanje tužitelja, da li je firma od koje su u Kini nabavljani respiratori bila upućena u sve, Marić je rekao da je to bilo dogovoreno, a da je on bio upoznat jer je zbog znanja engleskog jezika u ime Sanje Lekić kontaktirao, kako kaže, sa Kinezima.

Također, Marić je potvrdio da je Fikret Hodžić bio upućen u sve obzirom da je on novac morao platiti firmi iz Kine.

On je dodao da je u cijeli dogovor bio uključen Samir Cerić, bh. biznismen iz Londona.

“On je dogovarao sve u principu”, rekao je Marić i dodao da nije upoznat da li su potpisivani posebni ugovori s firmom iz Kine o povratu viška novca.

“Fikret Hodžić je komentarisao da će počastiti mene i njegove ljude. Kako je sarađivao s Vladom i civilnom zaštitom, upućivalo je da su to njegovi ljudi. Konkretna imena nije spominjao”, rekao je Marić.

Uloga bh. ambasadora

U svom svjedočenju Marić se osvrnuo i na ulogu Tarika Bukvića ambasadora BiH u Kini.

Rekao je da je i Bukvić slao pisma namjere Kini te da je jedno pismo na zamolbu Sanje Lekić iz Crne Gore poslao za nabavku 200 respiratora koje je, kako kaže Marić, Lekić već nabavila.

Nakon što je dobio poziv Tužilaštva svjedok kaže da je nazvao Hodžića te ga pitao “šta mi ovo treba”, a da mu je on rekao “da govori sve kako je bilo”. Ali, čitanjem iskaza tužilac ga je napomenuo da je tvrdio da mu je Hodžić govorio da “ne spominje Vladu FBiH i Civilnu zaštitu”.

Dobio imunitet u ovom postupku

Današnji svjedok je na zahtjev dobio imunitet Suda što znači da ne može odgovarati za učešće u ovom postupku no bio je dužan da odgovara na sva pitanja. Također, Marić je u uvodnim riječima kazao da je komercijalista sa završenom ekonomskom školom, trenutno nezaposlen jer mu je privatna firma blokirana zbog ovog postupka. Dodao je da je dio Mreže mladih poduzetnika preko kojih je i bio uključen u nabavku respiratora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare