Svjedok požara na sarajevskoj pijaci: Ovo je užas, hidranta nema, došlo do eksplozija, a policija ne udaljava prolaznike

Vijesti 24. jan 202412:23 2 komentara
F.Z./N1

Razgovarali smo sa svjedocima o ogromnom požaru koji je danas u prijepodnevnim satima zahvatio sarajevsku pijacu Heco. Vatrogasci se još bore sa stihijom, a građani su uznemireni.

“Ovo je velika tragedija za Sarajevo, ovo je jedna od većih pijaca u Bosni i Hercegovini. Moja zgrada se nalazi 50 metara odavde, ugledao sam ogroman oblak dima. Kada sam izašao, imao sam šta da vidim, gotovo cijela pijaca je bila zahvaćena”, naglasio nam je Sarajlija.

Naročito ga zabrinjava to što će, kako je rekao, mnogi vjerovatno ostati bez posla.

“Ja sam kupovao na ovoj pijaci, bila je povoljna. Gubitkom ove pijace, pa Kvadrant, eksplozije koje su se desile u Hadžićima, na Sokocu… nešto se tu dešava, zaista teške tragedije”, stava je svjedok.

Razgovarali smo i sa vatrogascem, koji je sasvim slučajno prolazio pored požara.

“Primjetio sam da su mi kolege na licu mjesta, pa stao da vidim mogu li im pomoći kao građanin, makar crijeva da dodam, da prostor za vatrogasna kola nabavim. Koliko sam primjetio – u ovom prostoru nigdje hidranta nema, da ljudi mogli napuniti vodu i bili efikasni pri gašenju. Sa mog gledišta, ovo je užas”, istakao je.

Primjetio je i da u trenutku razgovora, policija nije djelovala na udaljavanju prolaznika kako ne bi došlo do nesreće.

“Kao građanin sam ljude molio da se izmaknu, već su dvije eksplozije bile unutar objekta. Žalosno, tresem se sav. Vatrogasac sam, ali ovo je ludilo…”, rekao je.

Pojasnio je da se radi o ogromnom požaru, u objektu je dosta gorive materije. I on je podsjetio na slične tragedije u proteklom periodu u nekoliko mjesta u BiH – dodajući kako je nepostojanje adekvatnih hidranata ogroman problem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare