“Svjetski lideri se ne bude i ne idu na spavanje misleći o BiH, to morate vi”

Vijesti 17. maj 202213:10 0 komentara
N1

"Oni koji donose odluke u Bosni i Hercegovini moraju početi gledati širu sliku, da nemaju sindrom neuobičajene važnosti pa misle da se svjetski lideri bude i odlaze na spavanje misleći o BiH. To se ne dešava, vi morate promišljati", rekao je profesor Sead Turčalo uoči Okruglog stola "Izazovi i perspektive geopolitičke situacije - pozicija BiH u svijetu ukrajinske krize".

Profesor Turčalo navodi kako Bosna i Hercegovina u ovom trenutku shvata koliko je cijela vanjska politika geografična.

“Ne možete pobjeći iz svoje geografije i ključni geopolitički izazovi dolaze iz geografskog okruženja. Imajući u vidu da nismo postigli konsenzus o državi, imamo najprije situaciju da se najprije situacije pokušavaju urušiti, a u tome asistiraju susjedne države. Druga dimenzija se odnosi na situaciju da se bilo koji događaj u svijetu reflektira i na malu državu poput BiH”, rekao je Turčalo.

Ističe da rat u Ukrajini, na žalost Ukrajine, ali na sreću BiH, stavio je našu zemlju u fokus.

“Prozreo se maliciozni ruski uticaj i ko su igrači koji asistiraju u održavanju statusa quo ili urušavanju države. To su neke naučene lekcije”, dodao je.

Istakao je kako je problem u BiH taj što djelujemo reaktivno, a ne proaktivno.

“Mi nemamo borbu kakvu bi zahtijevala ovakva situacija. Evo primjer izbornih reformi, mi ne šaljemo poruku šta želimo i koji sadržaj želimo. Govori se o građanskoj državi, a mi i dalje ne znamo šta je to, nije objašnjeno. Trendovi poput migracija i odlaska ljudi imaju sigurnosne i geopolitičke posljedice. Mi proaktivno moramo razmišljati da u narednih 10-15 godina vratimo ljude koji su otišli vani da kreiraju progresivniju BiH”, kazao je.

Nedžad Branković također je govorio o geopolitičkim okolnostima u kojima se Bosna i Hercegovina nalazi.

“Trebamo raditi na aktiviranju potencijala za dobar život u državi za koju smo svi vezani, bez obzira kakve ko ima namjere”, naveo je.

S druge strane, Cikotić je kazao kako je SDa kadar taj koji može doprinijeti boljoj situaciji kao i to da se rezultati njihovog rada vide u posljednjim sedmicama.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!