Svjetsko prvenstvo u raftingu ove godine u Banjaluci: Po potencijalne medalje stigli takmičari iz 22 zemlje svijeta

Vijesti 28. maj 202420:31 0 komentara

Svjetsko prvenstvo u raftingu se ove godine umjesto u Kini održava u Banjaluci. Po potencijalne medalje stigli su takmičari iz 22 zemlje svijetu. Nakon svečanog otvaranja u Krupi na Vrbasu najavlhenog za sutra, okušaće se u savladavanju neukroćenog Vrbasa.

Po treću sreću na Vrbas, stigla je ekipa raftera iz Njemačke. Iako su se još prije dvije godine uvjerili da krajišku ljepoticu nije lako savladti. Njene brzake pokušaće, ipak, ukrotiti.

Thomas Struass, Njemačka:

“Veoma smo srećni što smo ovdje ponovo, bili smo prije dvije godine, mislim da je savršeno za rafting ovdje zato što ima velike talase, staza je teška za savladati, kao i rijeka, moraš se odgurivati svom snagom ali to je veliko iskustvo ovdje”, kazao je.

Kanjonom Tijesno, snagu će odmjeriti i dame. Pojedine i po prvi put. Vrbas, kažu, lijep ali izazovan.

Samatha Barron:

“Stigli smo juče, uživamo u prirodi, vazduhu, vodi, rijeka je prelijepa, jedva čekamo da je oprobamo. Prvi put smo ovdje na raftngu i na svjetskom takmičenju, tako da smo veoma uzbuđeni”. 

Turisti iz Japana:

“Nivo vode se vrlo brzo mijenja i to je veoma uzbudljivo. Takođe su veliki talasi ali i u tome uživamo, ovdje su svi stvarno divni, a i Banjaluka je veoma gostoprimljiva”. 

Na crtu gostima, staće i domaćini. Nakon, kako kažu, napornih treninga, očekuju medalje. Optimizma ne manjka.

Igor Kuzmanović, reprezentacija BiH:

“Spust će sigurno biti, to moramo pobijediti. Mislim da nema nijedne ekipe koja trenira ovoliko koliko mi treniramo i naša je staza, tako da to ne smije doći u pitanje”. 

No, konkurencia je priznaju jaka. Strah od Češke, Brazia i Japana, postoji. Za petama…Njemačka i Slovenija

Dragan Babić, kapiten reprezentacije BiH:

“Mi se nadamo da ćrmo u ukupnom poretku biti najbolje plasirani, do sada nam je to bilo peto mjesto. Trebali bi da dođemo do barem dvije medalje u open kategoriji i trebalo bi barem da budemo svjetski prvaci u master kategoriji”. 

Staza je ovo kojom će se kretati svjetski rafteri iz 22 zemlje svijeta, savladavajući prepreke i bukove sve do cilja i to i u noćnim satima, s obzirom da je rijeka Vrbas jedina na svijetu koja nudi i takvu vrstu raftinga

Banjaluka po treći put domaćin. Evo i zašto:

Aleksandar Pastir, direktor Prvenstva:

“Nije nije uradio u svijetu ni drugi put. Međutim sva svjetska dešavanja, Kina je nakon dešavanja odlučila da otkaže i mi smo opet dobili samo šest mjeseci da ovo sve organizujemo”. 

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke:

“Dajte vamo autobus, dajte tamo autobus. Pa što treba autobusa, pa zato što ljudi dolaze, 400 takmičara, 60 timova koji dolaze u Banjaluku. Naravno sa njima još pojedini ljudi, članovi timova, njihovi porodice, prijatelji i naravno ljubitelji prirode i rijeke”. 

Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS:

“Rafting je jedan od ključnim segmenata za razvoj turizma u RS. Zemlja netaknute prirode, to će svaki stanovnik iz ove 22 zemlje koji dolazi u RS i Krupu moći da vidi”. 

Čamci za sada parkirani. No, vrlo brzo, kacige na glavu, vesla u ruke. Pa u čamac, da se okuša sreća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!