Švrakić reagovao na tekst o Konkurencijskom vijeću: Normalno u svijetu ekonomije

Vijesti 12. jan 202116:12 > 16:45 0 komentara
N1

Direktor TV Hayat Elvir Švrakić reagovao je na tekst objavljen na portalu N1 Info "Konkurencijsko vijeće glavni krivac za haos na telekomunikacionom tržištu BiH". Kako je istakao, Hayat d.o.o je 2018. godine kao privredno društvo omogućio "takmičenje". Švrakić u reakciji nije opovrgnuo činjenicu da je TV Hayat sa podružnicom Telekoma Srbije sklopio ekskluzivni ugovor o zastupanju programa ove televizije u inostranstvu.

U reakciji Švrakić navodi da šalje demant na dijelove objavljenog teksta:

U potpunosti demantujemo navode iz teksta u dijelu: “Priča dobiva i dodatnu dimenziju nakon što u prošloj godini Federalna televizija, kao javni emiter, i privatna televizija Hayat iz Sarajeva upravo sa partnerskom firmom Telekoma Srbije potpisali ekskluzivne ugovore o zastupanju ovih kanala u inostranstvu, čime su po diktatu Telekoma Srbije onemogućili velikom dijelu bh. dijaspore da prate pomenute bh. kanale“.

Navodi da se radi o svojevrsnom takmičenju organizovanom 2018. godine i da je to “normalno u svijetu ekonomije”.

Hayat d.o.o. je kao privredno društvo omogućio takmičenje u 2018. godini, i United grupi i Telekomu Srbije, te firmi VIP iz Portugala, da daju ponude, te na taj način potpišu ugovor sa nama. Ovo je potpuno normalno u svijetu ekonomije. U tom “takmičenju” posao sa Hayatom je dobila portugalska firma VIP, koja je prodala prava Telekomu Srbije, ali ne i United grupi, jer oni nisu htjeli”, navodi Švrakić.

Podsjećamo, u tekstu objavljenom na portalu N1 Info se, između ostalog, navodi:

Građani Bosne i Hercegovine, korisnici telekomunikacijskih i medijskih usluga, diskiminirani su zbog monopola kojeg je Konkurencijsko vijeće BiH u entitetu Republika Srpska omogućilo M:telu, firmi u vlasništvu Telekoma Srbije, tačnije države Srbije, čime je cijela priča dobila i politički karakter. Osim usluga telefonije i interneta, ovdje je riječ o kablovskoj televiziji i kontroli medija u jednom bh. entitetu, što je rukama druge države – Srbije. Sve se to prenosi i na pružanje usluga na teritoriji drugog entiteta – Federacije BiH. I najnoviji val napada na kompaniju Telemach, članicu United Grupe koja je u vlasništvu međunarodnih investicionih fondova, uzrokovan je monopolističkim djelovanjem Telekoma Srbije i povezanih kompanija.

Originalni i kompletan tekst pročitajte na linku OVDJE.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!