“Ta djeca u životu nisu vidjela Hrvata, Srbina ili Bošnjaka”

Vijesti 16. jan 202313:34 2 komentara
N1

Djeca uriniraju po vjerskim objektima, skandiraju i šalju uvredljive nacionalističke poruke na sportskim terenima. U kakvom društvu živimo? Ko je kriv što nam djeca rastu i odgajaju se da mrze drugog i da li znaju uopšte šta rade i izgovaraju? Za Milana Sitarskog, člana Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja u Mostaru, krivaca je mnogo i krivi su svi. Od roditelji, preko društva do samih medija koji “pumpaju” javnost kroz informisanje o raznim temama, naročito onim koji obuhvataju ne tako davnu ratnu prošlost.

“Dokle god ne postoji koncensuz relevantnih političkih snaga, među onima koji formiraju vlast, generisaće se raznorazne ekstremističke pojave, koje su u najvećoj mjeri uslovljene tim političkim odnosima. Ne postoji koncenzus ni u zemljama regiona, pa i globalno postoji zaoštravanje političkih odnosa. Sve to govori da radikalizacija političkih prilika naša ekskluzivnost, ali kod nas je u kontinuitetu već 30 godina”, kaže Sitarski.

Dodaje kako politički odnosi podstiču okruženje u kojem živimo, pa generacije rođene nakon posljednjeg rata rade stvari kakve rade.

“Ko zna iz kakvih izvora ove nove generacije saznaju, recimo o proteklom ratu. To je problem i obrazovnih sistema, ne optužujući sada ni prosvjetne radnike, ali tu se nepostojanje koncenzuca najviše oslikava kroz udženike iz bliske prošlosti, pa i ranije”, poručije Sitarski i dodaje: “Ta djeca, većina njih, nikada u životu nije vidjela Hrvata, Srbina ili Bošnjaka ili bilo koga na koga se odnose te parole koje pišu ili uzvikuju. Mislim da bi njihovo obrazovanje kroz školsku, obrazovnu, pa evo i sportsku saradnju, iako smo imalo ovo što se desilo na Ilidži, ali to ne treba da obeshrabri organizatore ovakvih skupova, da povedu računa i pripreme ovakve događaje, da upute djecu ko su Srbi, Bošnjaci, Hrvati, jer nisu samo ratovali u istoriji, već da ih obrazuju o drugom i drugačijem”.

Podsjetimo, tokom vikenda u Sarajevu je bio incident na međunarodnom nogometnom turniru gdje su zabilježene i nemile scene u kojima su akteri maloljetnici, dok je u Bijeljini također zabilježena nemila scena i govor mrženje u kojoj su akteri također maloljetnici. Policijske službe su brzo reagovale u oba slučaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare