Tabaković: Ustavni sud RS kontroliše Dodik

Vijesti 13. dec 202114:25 1 komentar
N1

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) utvrdilo je na današnjoj sjednici da je neprihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima RS. Alija Tabaković, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, povodom ove odluke rekao je da je i očekivao.

“Pokazalo se da Ustavni sud RS kontroliše Dodik i vlast entiteta RS. Naš sljedeći korak će biti apelacija Ustavnom sudu BiH u kojem se može očeivati pravo i pravičnost. Ovdje je evidentno da kadija te tuži, kadija ti sudi, dakle, vlast postavlja sudije Ustavnog suda, i logično je očekivati da će Ustavni sud slušati njihove naredbe”, kazao je za N1 Alija Tabaković, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS

Dodao je i da je sam Pravilnik o radu Ustavnog suda RS mimo zakona i svih pravila.

“Sam čin izbora sudija je suprotan normativnim pravilima i aktima. Kada su upitanju ličnosti koje su tu, to su uglavnom osobe po uzoru na aktuelnog potpredsjednika RS-a Denisa Šulića, to su osobe koje dolaze iz političkog miljea kontrolisanih političkih partija i samo po imenu i prezimenu su Bošnjaci., tako da i oni koji se deklarišu kao Bošnjaci ni od njih ne možemo dobiti zaštitu Meni su iskreniji i jasniji oni čestit ii pošteni Srbi, nego oni koji se pretvaraju da su Bošnjaci”, zaključio je Tabaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare