Tabaković za N1: Pozvat ćemo ljude da ne izađu na izbore u Srebrenici

Vijesti 15. feb 202116:48 5 komentara
N1

Kandidat za načelnika opštine Srebrenica Alija Tabaković, za N1 je pojasnio zbog čega je došlo do odluke da Inicijativa za Srebrenicu bojkotuje izbore u ovom bh. gradu.

“Najavili smo to u protekloj sedmici i obavili konsultacije sa predstavnicima političkih partija u Sarajevu i sa našim istaknutim ljudima. Upozorili i međunarodne predstavnike i Centralnu izbornu komisiju. U startu smo zakinuti za tih 800 glasova, čiju odgovornost isključivo nosi Centralna izborna komisija, jer nisu poništili glasove putem pošte. Bilo je zaista mnogo argumenata za to. Oni su krivi što nisu poslali glasački materijal na vrijeme”, rekao je Tabaković.

Istaknuo je da na ovakav način ne mogu učestvovati u izdaji ljudi koji su se uz mukotrpan trud prijavili da glasaju putem pošte.

“I sada da mi legalizujemo loše odluke CIK-a, pa na takav način učestvujemo u predaji izbornih rezultata u Srebrenici. Šta će se dešavati na dan izbora, mi ne znamo, to više nije naš problem”, naveo je.

Kako je rekao, pozvat će ljude da ne izađu na izbore, uz opasku, da to nikome ne mogu zabraniti, ali da će to učiniti na demokratski način.

“Odluka je i svih kandidata sa liste da neće prihvatati kandidate u Skupštini opštine Srebrenica i da pošaljemo jednu poruku da je došlo vrijeme da se jasno stavi do znanja da žrtve genocida ne mogu se nositi sa diskriminatorskim teretom enititeta RS i odnosnom Srbije, pa evo na neki način i institucija poput Centralne izborne komisije”, zaključio je za N1 Tabaković.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare