Tadić: Najtraženiji pojam na Googleu je Zadruga, ubice ne smiju biti uzor djeci

Vijesti 08. maj 202310:47 0 komentara
N1

Gosti Novog dan bili su Tomislav Tadić, sociolog i Samela Alagić, viša saradnica za dobrobit djece Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja. Govorili su o uzrocima nedavnih tragičnih događaja u Srbiji i kako prevenirati slične scenarije u BiH.

Mediji iz regiona su se utrkivali kako bi pokušali objasniti šta se zapravo desilo u osnovnoj školi na Vračaru pa dan kasnije u Mladenovcu. Ko je kriv, šta su uzroci… Sociolog Tomislav Tadić kaže kako je pogrešno postavljena teza da smo svi krivi.

“Socijalizacija danas nije isto što je imala za funkciju prije 40 godina. Potencijalne krivce možemo tražiti krenuvši od čalnova porodica, globbalnih prostora, lokalne zajednice i sve ono što nas oblikuje i racionalizira naš život. Najbolje bi bilo da smo oćutali osim kolektivne histerije na društvenim mrežama i drugo, što nemamo pretpostavku jer ne znamo šta je prethodilo ovom događaju. Jasno da je ovo trend koji može pokrenuti spiralu nasilja. Socioliški, trebamo tražiti uzroke. Mmožda ih nađemo kada ne bude javno intresantan”, kaže Tadić.

“Moramo prevntivno djelovati i mi u institutu, ministarstvima, obrzovnom sistemu. Ja sam čitajući o ovom događaju analizirala slične događaje u Americi gdje je ovo učestalo, i samo sam u dva slučaja našla da su se desila bez povoda. Svaki je imao neki uzrok. Dijelim mišljenje da smo svi odgovornio za ovakve događaje. Moramo razgovarati sa direktorima škola i da vidimo kako prevazići ovakva stanja. Na nama odraslima je da djeci koja o ovom pitaju damo osnovne informacije o ovakvim događajima bez toga da ulazimo u detalje”, kaže Alagić.

Tadić kaže da mi živimo u kulturi konflikata i da što smo udaljeniji od velikih geopolitičkih centara ta kultura konflikata je izraženija.

“Mi smo na filozofskom fakultetu govoili o tome i temetizirali to pitanje. Suština te teze je da živimo društvo kulture konflikata. To je nešto što se regenerira kroz medije koje kod nas imate na Blakanu kroz rijaliti programe. Promovišu jednu devijantnu kulturu koja potiče mlade na nasilje. Neće se neko povesti za tim ko ima izgrađen stav, ali u formativnim godinama socijalizacije mi se suočavamo sa velikim problemom jer ta populacija prima te standarde da je lako kupiti bijesno auto, doći do novaca. Oni kažu da su to vrijednosti društva i ne razilkuju lijepo od ružnog, dobro od lošeg, nema moralnih vrijednosti, da su znanost i umjetnos negativni. Najtraženiji pojam na Googleu je Zadruga gdje ubice izazivaju haos u tom rijaliti programu i djeca to gledaju. Ne može ubica biti ideal vašem djetetu. Kada dođe do ovih pojava hvatamo se za glavu. 30 godina se ovdje turbo folk nameće kao vrijednost, i šta je društvo uradilo da se to prevenira, i to se prenjelo u poltički narativ. Kada ste čuli da je neki znanstvnik dobio priliku da priča o svojim dostignućima”, pita se Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!