Tadić u Pressingu: Odluka o Gavrankapetanoviću kao test za budućnost Trojke

Vijesti 21. feb 202421:05 0 komentara
N1

Govoreći u večerašnjem Pressingu na N1, sociolog Tomislav Tadić je kazao kako bi današnja odluka o dr. Ismetu Gavrankapetanoviću mogla usloviti sudbinu odnosa u vladajućoj koaliciji i u samoj Trojci.

Tadić je kazao da je prednost kod odnosa sa Miloradom Dodikom to što s njim “znate na čemu ste”.

“Kod Dodika je prednost jedna stvar, kao što je svojevremeno Filipović kazao za Miloševića – s njim znate na čemu ste. On je taj paket sankcija okrenuo u svoju korist. To i ne krije, okrenuo se prema Rusiji i istoku. Tako definira svoje planove, ima saradnju sa određenim strukturama u BiH”.

“Amerikanci imaju instrumente da uvode sankcije. Tu je otvoreno drugo pitanje, a to je način na koji mi želimo da komemoriramo vlastitu prošlost. U pogledu komemoracije treba se okrenuti konceptu ljudi koji su bili žrtve ratnih zločina”.

“To je prepoznato kao vrijednost koju on treba da emituje prema svom glasačkom tijelu. Svi donose odluke vrlo pragmatično. Suština politike je vlast. Nije suština da budete u opoziciji, bilo ko”, kazao je.

Tadić je poručio da u BiH postoje četiri političke stvarnosti.

“Četiri su političke stvarnosti u BiH (srpska, bošnjačka, hrvatska i građanska). To su četiri dominantne struje. Koja je razlika između srpske i hrvatske stvarnosti u odnosu na bošnjačku? Srpska i hrvatska politika imaju jasne strategije, tačne planove, jasnu semantiku, imaju izborni legitimitet i ne možete ih negirati. Bošnjačka politika je razjedinjena u tom polju, kratkovidna i vrlo neartikulisana”.

“Nema nikakve sumnje da je opozicija iz RS na istom tragu, stvaranje tog jednog amalgamanta sa Srbijom. Hrvatsko strateško pitanje je bilo ovo što je riješeno kroz amandmane visokog predstavnika i ostaje pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva. A recite mi šta su strategije vezane za bošnjačku politiku. Jedni kažu jedno, drugi drugo, a ovamo će svako reći isto. I pozicija i opozicija. U pola noći ga probudite, reći će vam”, dodao je.

Da li je ugrožen savez Dodik i Čović?

“Da li se raspao, to sada treba tretirati na jedan način, da li je ikada postojao taj savez. Ipak su to previše različite politike da bi bile toliko konvergentne. Bilo je pitanje vremena kada će doći do neslaganja. Jačanje hrvatske i bošnjačke politike bi bilo najbolje savezništvo. Mi živimo u jednoj prirodnoj kolaboraciji. Ojačavanje tih saveza bi bilo najbolje za BiH”.

Odluka o Gavrankapetanoviću kao test za odnose u koaliciji?

Pulsacija te koalicije, ako je koalicija, polako malaksava. Ukoliko ne bude u martu malo većih pomaka ka Evropi, moglo bi doživjeti kraj. To nije dobar znak“.

Dakle, vi mislite da ovaj slučaj nije dobar znak za budućnost Trojke?

Da, da“, kazao je i dodao:

Slučaj Gavrankapetanović nije prvi takav slučaj. Zasiti se kao svaka situacija, očekuje se kulminacija. Stvari se moraju riješiti, ne možete ih pod tepih gurati. Kako je sve ograničeno rokovima, to je nezgodno“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!