Tadić u Pressingu: Trojka je heterogen politički subjekt, SDA se teško snalazi na mjestu opozicije

Vijesti 21. feb 202420:39 0 komentara
N1

Trojka je heterogen politički subjekt i nemaju svi akteri jednake poglede i stanovišta o svim temama. Ono s čim mi moramo biti načisto jeste da ukoliko u martu dobijemo pregovore, poručio je u večerašnjem Pressingu na N1 sociolog Tomislav Tadić.

“Mi živimo u društvu koje je Alen Turen objasnio u studiji, to je anti-društvo. To je kada nemaš jasan sistem vrijednosti, dominaciju društvene svijesti koja nije dovoljno racionalizirana. Pitanje odgovornosti u našem društvu, u BiH, je nešto s čim se moramo svi suočiti i zapitati koliko doprinosimo da stanje bude bolje ili lošije”, kazao je Tadić na početku emisije.

“Moramo da radimo maksimalno odgovorno svoj posao. Obzirom da niko od nas ne radi svoj posao kako treba, tako nam je kako nam je”, dodao je.

Kakve primjere daju političari?

“Naša politička zbilja je zbilja jednog ispodprosječnog reality showa. Tu nas ništa ne može iznenaditi. Važno je napraviti spektakl, performans i probati fascinirati publiku kojoj se obraćate. Svi moramo raditi posao bolje nego što ga radimo”, kazao je Tadić.

Sve što se dešava u BiH je prirodna posljedica događaja od ranije, dodao je Tadić osvrnuvši se na izjave akademika Muhameda Filipovića.

“Stanje u kojem se mi nalazimo podsjetilo me na jedan razgovor sa akademikom Filipovićem. Tek kada neko ode mi shvatimo šta smo imali. On je u vašoj emisiji rekao da je sve ovo što nam se dešava prirodna posljedica događaja na svjetskoj sceni i prirodna posljedica onoga što se kod nas dešava u proteklih 30 godina.

Kada sve događaje stavite u neku globalnu projekciju, onda je pitanje za sve nas kako da u zbilji izađemo iz kolapsa u kojem se svijet nalazi, neoštećeni. Činjenica da niko od nas ne zna u kakvom će se svijetu sutra probuditi, kako isploviti iz svih nevolja. Danas vidimo da povijest djeluje, oblikuje neki novi svijet, države. Stvara se nova geoepistemologija, za sve manje države je pitanje kako da opstanemo i ne daj Bože da nas uhvate neki svjetski ratovi”.

Govoreći o aktuelnim političkim akterima, kazao je da je Trojka “heterogen” politički subjekt.

“Trojka je heterogen politički subjekt i nemaju svi akteri jednake poglede i stanovišta o svim temama. Ono s čim mi moramo biti načisto jeste da ukoliko u martu dobijemo pregovore, bitno je da će se ljudima na simboličkoj ravni u ovoj bijedi i čemeru vratiti izvjesni motiv da bi sutra moglo biti bolje nego danas”, kazao je i dodao:

“Oni su žrtvovali političke karijere za poteze koje su napravili, možete to tretirati kao čin ludosti ili hrabrosti. Nisam čovjek radikalnih izjava, ali objektivno za jedne će to biti herojstvo, za druge neka druga kategorija”.

Tadić ističe da se SDA teško snalazi na mjestu opozicije.

“SDA je teško da se snađu na mjestu opozicije. To je nova konstelcija odnosa u kojoj se ne snalaze baš najbolje. Imaju vrlo ružan manir, da ljude targetiraju na ličnom nivou. To može biti opasno i proizvodi drugu vrstu straha kod ljudi koji obnašaju druge funkcije”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!