Tahirović pisao Mehanizmu, zatraženo da se Kordiću vrati zatvorska kazna

Vijesti 12. jun 202311:40 1 komentar
Borna Filic/Pixsell

Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražilo je danas od predsjednice Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciele G. Santana da "iskoristi sve raspoložive mehanizme" kako bi zaštitili žrtve i kako bi "zaustavili kulminaciju negiranja i glorifikacije zločina i zločinaca". "Danas dobijamo i otvorene prijetnje od Darija Kordića, da bi sve ponovio. Molimo Vas da razmotrite mogućnost da se Odluka od 14. maja i 6. juna 2014. godine revidira, da se Dario Kordić vrati na izdržavanje kazne od 1/3 za koju je prijevremeno oslobođen", navedeno je u zahtjevu Udruženja koje potpisuje predsjednik Murat Tahirović.

Ovih dana u fokus javnosti dospio je snimak na kojem ratni zločinac Dario Kordić na pitanje “je li vrijedilo zatvora i rata” odgovara kako bi “sve ponovio” i kako ni “sekunde ne bi zamijenio”. Kordićeva izjava izazvala je žestoke reakcije, a ubrzo su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida pisali Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove.

HNV BiH: Stid nas je zbog Kordića i tražimo hitnu reakciju političkog vrha

Iz ovog udruženja su naveli kako je ratni zločinac Kordić obmanuo ICTY i austrijske vlasti koji su odlučili da ga ranije puste na slobodu.

“Imajući u vidu da je tadašnji predsjednik ICTY-a svojom odlukom 24. maja 2014. godine, javnom i redigovanom verzijom odluke predsjednika o prijevremenom puštanju na slobodu Darija Kordića od 6. juna 2014. predmet BR. MICT-14-68-ES, objavljen 3. novembra 2014, pustio na prijevremenu slobodu Darija Kordića, smatramo da je ovom izjavom prekršena i diskreditirana navedena odluka i da je Darijo Kordić ovom izjavom pokazao da je obmanuo ICTY i austrijske vlasti, gdje je izdržavao kaznu zatvora od 25 godina. Kada presuđenik, koji je presuđen za najteže zločine, izađe 8 godina i 4 mjeseca ranije od presuđene kazne od 25 godina i onda nakon 9 godina kaže da bi sve ponovio, on ne samo da se ismijava međunarodnoj pravdi, vrijeđa žrtve, ruši međunarodni pravni poredak”, navedeno je u pismu koje potpisuje predsjednik Udruženja Murat Tahirović.

Reisul-ulema: Neka je rahmet dušama nevino ubijenih, a prokletstvo na zločince

U Udruženju su ocijenili kako je Kordić “spreman da počini novi zločin” i da je to “utemeljena prijetnja”, te su podsjetili kako predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i federalna ministrica Sanja Vlaisavljević “podržavaju i afirmiraju ovog ratnog zločinca” o čemu je ovo udruženje kontinuirano obavještavalo međunarodnu zajednicu u BiH, a koja “ništa ne poduzima da bi zaustavila negaciju zločina i afirmaciju zločinaca i to od najviših dužnosnika države Bosne i Hercegovine”.

Na kraju je apelirano na Santanu da iskoristite sve raspoložive mehanizme kako bi zaštitili porodice žrtava i kako bi zaustavili kulminaciju negiranja i glorifikacije zločina i zločinaca.

Kosor o Kordiću: Osuđeni ratni zločinac kada odsluži kaznu ostaje ratni zločinac

“Danas dobijamo i otvorene prijetnje od Darija Kordića da bi sve ponovio. Molimo Vas da razmotrite mogućnost da se Odluka od 14. maja i 6. juna 2014. godine revidira, da se Dario Kordić vrati na izdržavanje kazne od 1/3 za koju je prijevremeno oslobođen”, poručeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare