“Talibani nisu toliko vojnički jaki koliko je 300.000 vladinih vojnika slabo”

Vijesti 18. aug 202112:06 > 12:52 0 komentara

Neven Kazazović, vojno-politički analitičar, u emisiji N1 je komentarisao situaciju u Afganistanu te šta slijedi na ovom području dolaskom Talibana. Govorio je o tome kako će funkcionisati "Islamski Emirat Afganistan i uspostava islamskih zakona te zbog čega od ulaska Talibana u Kabul najviše strahuju žene.

Kazazović je odmah na početku razgovora istakao da je situacija u Afganistanu haotična.

“Ovo nije prvi put da Talibani vladaju Afganistanom. Oni su na vlasti bili od 1996. do 2001. godine i ta njihova vlast je poznata po svim teškim elementima koji su pogodili prije svega žene, djecu, škole i obrazovanje. To je bila jedna vrsta vraćanja ne u srednji vijek već u kameno doba. Sada su se pojavili neki drugi talibanski glasovi koji tvrde da neće tako biti, međutim, situacija i vijesti sa terena koje dolaze to ne potvrđuju”, kazao je Kazazović.

Dalje navodi da iako su u svom prvom sadašnjem obraćanju Talibani obećali da će raditi “rame uz rame” sa ženama, da će biti mir na snazi i da se ne žele svetiti, Kazazović u to, kako kaže, duboko sumnja.

“Jer Afganistan je jedna haotična zemlja u kojoj ima više naroda koji su podijeljeni u grupe, a te grupe u plemena. A tradicija Afganistana je da se svaki politički nesporazum rješava oružjem. Mislim da će tako sada biti, čak ima vijest prije nekoliko dana, a danas je i potvrđena, a to je da oni ne vladaju sjeverom Afganistana jer tu stanuju Uzbeci i Tadžici, a ti su narodi tokom rata protiv Sovjetskog saveza bile najuspješnije vojne trupe. Njihov je čak jedan vođa ušao u Kabul i osvojio ga. Očigledno je da se ponovo sprema jedan otpor sa sjevera pa se tako prema posljednjim informacijama potpredsjednik Afganistana proglasio predsjednikom i stavio na čelo tih snaga, a jedan general koji je bio također komandant jedne Uzbečke vojne sile vratio se u Afganistan. To pokazuje da se rat tamo u nekom drugom obliku nastavlja”, pojasnio je naš sagovornik.

Konstatovao je da Talibani nisu toliko vojnički jaki koliko je 300.000 vladinih vojnika koje su plaćali Amerikanci zapravo bilo slabo.

“Očigledno je da je tu korupcija činila svoje jer postoje izvještaji da su Amerikanci plaćali tu vojsku, a da vojnici mjesecima nisu primali platu. Tako da ona četiri automobila koja su bila krcata novcem koji je jednim dijelom prebačen u helikopter kojim je predsjednik Afganistana Ashar Ghani pobjegao vjerovatno su dio tih sredstava. Tako da je u ovom trenutku sve moguće”, naveo je Kazazović.

Upitali smo Kazazovića kakva će sada biti situacija u Afganistanu i kako će se dolazak Talibana odraziti na žene i djecu. Šta će zapravo podrazumijevati šerijatski zakon.

“Prvo, žene moraju biti skroz pokrivene i ne mogu raditi barem je tako bilo u prvoj vladavini prava. Ne mogu napuštati kuću ukoliko nisu u pratnji supruga ili rođaka. One su faktički u potpunosti obespravljene i kao što je danas rekla jedna Afganistanka koja se uspjela skloniti – žene su ratni plijen Talibana. To dovoljno govori da će haos da se nastavlja jer Talibani su jedno radili, sada drugo govore. Riječ je o ogromnoj državi koja je razjedinjena tako da će se haos nastavljati. Sada razmišljam kako je to uopće taj narod dočekao dolazak Talibana, tu će biti svega i svačega”, dodao je.

Mišljenja je da neće više biti ni slobode govora i razmišljanja kada su u pitanju mediji i obrazovaniji sloj društva.

“Sada dolazi do jedne totalne destrukcije dosadašnje i uspostava nove vlasti, a riječ je o talibanskim vijećima i plemenima. Novu vlast vode Mule. Riječ Taliban znači u doslovnom smislu onaj koji uči. Ono su osnovani u Pakistanu koji im pomaže i danas i školovani su u medresama na tom području i porijeklom su Afganistanci. Mule ih uče i one imaju jak autoritet i praktikuju jednu vrlo rigidnu i radikalnu verziju Islama. I na kraju mogu reći da ne vjerujem da neće biti osvete jer se vojska raspala i prešla Talibanima, a ima i onih koji ne žele sarađivati s njima pa će im pružiti oružani otpor”, zaključio je na kraju razgovora Kazazović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!