Taman dim na planini iznad Sarajeva: Ko spaljuje toksični otpad?

Vijesti 27. jun 202309:23 0 komentara
Eko Akcija

Jutros se u šest sati na Trebeviću kod luksuznog kompleksa u izgradnji pojavio crni dim za koji se pretpostavlja da je rezultat spaljivanja toksičnog otpada.

Na padinama Trebevića se redovno spaljuje biljni otpad kada stanovnici čiste bašte, ali u tom slučaju boja dima je drugačija: bijela, siva do plavičasta

Dim koji se jutros digao iznad planine bio je skoro crn i nije dolazilo do mijenjanja boje što je indikacija da se spaljivao otpad sa visokim sadržajem ugljikovodika.

Eko Akcija

Prema zakonu o Zabrani spaljivanja otpada na otvorenom području i postrojenjima za sagorijevanje stoji:

1) U Kantonu nije dozvoljeno spaljivanje otpada i drugog nevegetacijskog materijala na otvorenom prostoru. Izuzetno, dozvoljeno je spaljivanje lišća, trave i granja, ako nije organizovano prikupljanje ove vrste otpada. Spaljivanje se može vršiti samo u toku dana, tako da ne prijeti opasnost stambenim i drugim objektima.

Dalje u istom Članu, 28, piše:

2) U cilju sprečavanja nastanka neugodnih mirisa nije dozvoljeno odlaganje otpada van santitarne deponije otpada Kantona.

Eko Akcija je ovaj incident prijavila policiji i vatrogascima.

Iščekuje se i odgovor od inspekcije Kantona Sarajevo čija je nadležnost kažnjavanje počinioca Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

Kazne su u rasponu 1.000 do 5.000KM za pravna lica, od 50 do 1.000 za fizička lica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!