Tamindžija: Ne privatizujemo HET, a Izetbegović radi protiv BiH

Vijesti 12. jan 202212:18 > 04. feb 2022 13:16 4 komentara
Facebook

Ne radi se ni o kakvoj privatizaciji Hidroelektrana na Trebišnjici, već o dokapitalizaciji unutar HET-a poručuje Izvršni direktor u HET-u Ilija Tamindžija, osvrčući se na informaciju o emitovanju HET-ovih akcija vrijednih 435 miliona KM. Komentaršući jučerašnju izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da će pokušati spriječiti gradnju "Gordnjih horizonata", Tamindžija odgovara - to su potezi protiv države BiH.

“Radi se o načinu obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za HE Dabar, rekao bih najelegantniji način gdje HE na Trebišnjici neće imati nikakve dodatne troškove po pitanju kamata, ni bilo čega drugoga jer je matično preduzeće već obezbjedilo srestva. Matično preduzeće HET je obezbjedilo sredstva i dokapitalizovaće svoju, praktično kćerku firmu, koja je osnovana zbog lakše i brže realizacije HE Dabar”, rekao je Tamindžija za N1.

Sagovornik N1 nije želio precizirati o kom se iznosu tačno radi, ali dodaje da će HET u izgradnji “Dabra” učestvovati sa 40%, dok će 60% novca biti obezbjeđeno kroz kreditna sredstva.

“Nije riječ ni o kakvoj privatizaciji, niti o bilo kakvoj špekulantskoj priči kada je u pitanju Elektroprivreda Republike Srbije, ili bilo ko drugi. Živi bili pa vidjeli”, kazao je Tamindžija.

Na koncu ovaj HET-ov direktor, i narodni poslanik poručuje da niko nije ni pomislio na privatizaciju.

Da preduzeće „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET) planira da se dokapitalizuje emisijom akcija za čak 435 miliona maraka, što je za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva objavio je portal Capital. Prema nepotvrđenim informacijama, naveli su iz Capitala “Srbija je zainteresovana za kupovinu akcija čime bi preuzela kontrolu nad jednim od najprofitabilnijih dijelova „Elektroprivrede Republike Srpske”.

Srbija kupuje HET, jedan od najprofitabilnijih dijelova Elektroprivrede RS?

U razgovoru za N1 se osvrnuo na jučerašnji istup predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao da će učiniti sve kako bi spriječio gradnju “Gornjih Horizonata”, tj. HE “Dabar”.

“Gospodin Izetbegović zna da je projekat “Gordnji Horizonti” bio na Sudu BiH zbog ekološke dozvole tri godine. Tri godine smo bili blokirani, a moram naglasiti da je to projekat iz bivše Jugoslavije i da je dobio sve potrebne dozvole, da nema nikakvog spora i da je Sud BiH na bazi studije donio odluku da nema elemenata za bilo kakvu tužbu”, rekao je sagovornik N1.

Pojašnjava da je studija pokazala da sistem “Gornjih horizonata”, neće negativno uticati na donji tok rijeke Neretve, dodaje da kada su u pitanju male vode, prihranjivaće vrela Bune i Bunice, a u režimu velikih voda ovaj projekat će smanjti poplave.

“Onaj ko ima nešto protiv tog projekta on je protiv BiH, protiv zajedničke države. Nisu to floskule političara, ako ste protiv krucijalnih projekata, projekata koji čekaju od 60-ih godina prošlog vijeka kao što su Buk Bijela i Gornji Horizonti onda ste protiv takve države, jer je svejedno da li se projekat radi u FBiH ili RS. Ako takve projekte radite, onda jačate svoju državu”, podcrtao je Tamindžija.

Tamindžija, koji je i narodni poslanik u NSRS iz SNSD-a kaže, da će svi projekti u FBiH u kojima je potrebna pomoć RS mogu računati na nju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare