Tegeltija poručio Peachu: Sankcije prema bilo kome u BiH nepotrebne

Vijesti 25. maj 202213:19 > 13:23 5 komentara
VM BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuartom Peachem.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija upoznao je britanskog izaslanika Peacha sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, naglasivši tom prilikom da je jedino unutrašnji dijalog u dobroj vjeri i međusobnom razumijevanju, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, ključ dugoročnog uspjeha BiH i jedini način da se obezbijede stabilnost i napredak zemlje.

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno, posebno ne legitimno izabranim predstavnicima vlasti.

On je istakao da mir i stabilnost u BiH apsolutno nisu ugroženi i da se ni na koji način ne može praviti paralela između Ukrajine i BiH, te da je bilo kakvo stavljanje u kontekst situacije u Ukrajini i BiH neprihvatljivo i nedopustivo.

Govoreći o saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, predsjedavajući Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Savjeta ministara za evropski put BiH, te zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Stuart Peach se također sastao i sa Ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthewom Fieldom, koji je izrazio zadovoljstvo dolaskom specijalnog izaslanika premijera Velike Britanije.

“Jednako važno kao i uvijek je nastaviti razgovore sa našim partnerima o ekonomskim i sigurnosnim izazovima sa kojima se zajedno suočavamo”, napisao je Field na Twitteru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare