Tegeltija: Procjene da dolazi novi val korone, apel građanima na vakcinaciju

Vijesti 05. jul 202109:22 3 komentara
Srna

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić dočekali su danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevu ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta koji je BiH uručio donaciju od 200.000 vakcina "sinofarm".

“Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija vakcina i zbog toga se u ime Savjeta ministara i građana BiH najiskrenije zahvaljujem Vladi Mađarske i gospodinu Sijartu lično”, rekao je Tegeltija novinarima.

On je pojasnio da je današnja donacija rezultat njegovih i Novalićevih napora da obezbijede kupovinu vakcina od Mađarske, ali da je ovaj projekat, na obostarno zadovoljstvo, rezultirao donacijom.

Prema njegovim riječima, do sada je u BiH stiglo 928.000 vakcina protiv virusa korona, te da se u drugom kvartalu godine očekuje još 1.128.000 doza vakcina.

Tegeltija je apelovao na građane BiH da se pripreme za što veći odziv za imunizaciju, s obzirom na procjene da bi mogao da stigne novi val virusa korona.

Zahvaljujući se na toplom prijemu, Sijarto je rekao da je proteklih godinu i po dana bio težak period za sve države svijeta koje su se suočile sa raznim poteškoćama, a posebno sa pandemijom virusa korona.

“Dva su zadatka pred nama – zaštita i očuvanje života ljudi, a drugi jedino sredstvo za očuvanje ljudskih života vakcinama. Ovo je Vlada Mađarske prepoznala i veoma uspješno je sprovela imunizaciju svojih građana, tako da je u situaciji da pomaže drugima”, rekao je Sijarto.

Novalić se zahvalio Vladi Mađarske koja se nesebično odazvala na apel vlasti BiH i obezbijedila ovu izuzetno vrijednu donaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare