Telekom Srbija je izgubio spor, nikakva zamjena teza to neće promijeniti

Vijesti 21. maj 202413:43 0 komentara
N1

Telekom Srbija je izgubio spor koji je sam pokrenuo švajcarskim sudom i to je jedina i prava istina, uprkos njihovim pokušajima da zamjenom teza u javnosti minimalizuju važnost te odluke.

Telekom Srbija podnio je tužbu zbog nelojalne konkurencije i sud je odlučivao po tužbi koja je podnijeta i tu nema ništa sporno. Sud nije mogao da presudi da se Telekom bavi uvođenjem medijskog mraka, ali nije ni odlučio da postoji bilo kakva negativna kampanja, niti da Telekom Srbija ne učestvuje u ugrožavanju medijskih sloboda.

Sama činjenica da je Telekom Srbija podnio neosnovanu i nepotkrepljenu tužbu predstavlja dovoljan dokaz pokušaja zloupotrebe suda i pritisaka na kritičko izvještavanje o njegovim aktivnostima. Švajcarski sud nije imao ni razloga da ispituje navodne radnje nelojalne konkurencije, niti da utvrđuje bilo kakvu štetu koju je Telekom Srbija tvrdio da je pretrpio, jer je tužba Telekom Srbija oborena već na prvom koraku.

Istina je da je Telekom Srbija uložio milione u pravno zastupanje švajcarskih i srpskih advokata i profesora prava i dostavio sudu hiljade stranica dokumentacije, te da je imao dovoljno prilike da u višegodišnjem sporu odbrani svoje teze u Cirihu. Istina je da je Telekom Srbija gromoglasno najavljivao pobjedu pred švajcarskim sudom, isto kao što sad pokušava da odbrani tezu da je takvu pobjedu ostvario – porazom.

Konačno, Vladimir Lučić, generalni direktor Telekom Srbija, gostujući u programu TV Pink istakao je da ga “lični napadi neće pokolebati da se bori za Telekom Srbija“. Treba primijetiti da su ga neočekivano iskrsle poslovne obaveze već nekoliko puta pokolebale da se pojavi na zakazanom ročištu po tužbi koju je sam podnio, pa je zanimljivo da je iznenada pronašao vremena za javni nastup radi objašnjavanja ishoda spora.

Gospodin Lučić navodi da je optimista da će u drugom stepenu pred sudovima Švajcarske „sve biti riješeno u korist Telekom Srbija“, da će pobijediti i naplatiti štetu. Nejasno je šta je povod za povjerenje u snagu argumenata kompanije koju vodi, s obzirom da je međunarodni spor izgubio, a u Republici Srbiji nakon četiri godine smijenio advokate koji ga zastupaju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!