Teška situacija u Buturović Polju i Trusini kod Konjica, spasilačke ekipe nisu mogle ući, mještani prestravljeni

Vijesti 04. okt 202419:08 0 komentara
N1 BiH

Sinoć su katastrofalne poplave pogodile dijelove Bosne i Hercegovine - Jablanicu, Fojnicu, Konjic, Kreševo i Kiseljak. Osim ogromne materijalne štete, nažalost, svjedočimo i ljudskim žrtvama pa je sada trenutno riječ o 18 poginulih (u Jablanici 16, u Fojnici dvoje), a veliki broj građana je također ostao zarobljen u kućama i drugim objektima nakon klizišta i poplava. Trenutno je najkritičnije u Jablanici i Fojnici, ali ni u Konjicu nije ništa bolje pa je tako najteža situacija u općinama Trusina i Buturović Polje.

U Buturović Polju katastrofalno stanje. Mještani s nevjericom i tugom u očima zbrajaju štete.

Poplavljeni domovi, objekti, blato, ruševine i voda posvuda u okolici i apokaliptični prizori zabilježeni su danas tokom posjete ekipe N1.

N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH
N1 BiH

Mještani ne znaju šta će dalje i na koji način da nastave dalje život u ovoj općini koja je sada opustošena.

Najgore je, kažu, što ih niko nije upozorio barem dan prije poplava da se adekvatno pripreme.

“Niko nas nije upozorio, nismo ništa čuli o tome, nismo se nadali. Ne znam šta ćemo sada, ogromne su štete. Nema nijedne kuće da je ostala, a da nije pogođena poplavama. Meni je jedan komšija ovdje ponudio kuću na dva-tri dana da mogu tu stanovati dok se nešto ne riješi”, rekao nam je jedan od mještana dok je drugi naveo da ni spasioci nisu mogli na vrijeme doći u ovu općinu:

“Civilna zaštita iz Konjica je krenula da spašava, ali most je odnijela voda i nisu mogli proći. Spasili smo se sami koliko smo mogli”.

Ni u Trusini, također općini u Konjicu, nije ništa bolja situacija. Voda je uništila domove, putnu infrastrukturu, poljoprivredu, a što je najgore, poplave su i u ovom mjestu, ali i Buturović Polju ostavile neizmjeran strah. Kažu, kada padne noć, plaše i zaspati. A opet se i pitaju i gdje će prenoćiti kada su mnogi od njih ostali bez krova nad glavom.

Podsjećamo, sinoć je zadugo u noć padala jaka kiša koja je do jutra napravila ogromne materijalne štete u nekoliko dijelova Bosne i Hercegovine. Osim toga, zabilježene su i ljudske žrtve i trenutno zvanične informacije govore da je potvrđeno u cijeloj BiH 18 stradalih.

Osim Jablanice koja je najviše pogođena, ništa bolja situacija nije ni u Fojnici kao ni u Kiseljaku, Kreševu i Konjicu.

Osim toga, porodice prijavljuju i veliki broj nestalih osoba budući da su u Jablanici u velikom broju aktivirana klizišta koja su doslovno zatrpala kuće i druge objekte.

Zbog svega navedenog, blokirana je i putna komunikacija na jugu i centralnoj BiH.

Potpuna obustava saobraćaja je na magistralnom putu Sarajevo-Mostar budući da je cesta uništena, a kao alternativni pravci navedeni su putevi preko Bugojna i Foče.

Kako bi se pomoglo unesrećenim u poplavama, organizacija Pomozi.ba otvorila je humanitarni broj. Tako pozivom na 17 039 donirate 2 KM.

Sve informacije pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!