TI BiH: Sloboda pristupa informacijama i dalje utopija

Vijesti 26. mar 202410:41 0 komentara
N1

Transparency International u Bosni i Hercegovini prezentovao je rezultate rada Centra za pružanje besplatne pravne pomoći građanima u borbi protiv korupcije za 2023. godinu. Broj prijava u prethodnoj godini veći je za pet posto.

Postupali su do sada u skoro 3.000 predmeta, u 2023. godini u 317 predmeta, a podneseno je i 28 tužbi zbog kršenja zakona o slobodi pristupa informacija.

Nekada se većina prijava odnosila na primanje i davanje mita protiv ljekara i policajaca, a danas je struktura drugačija, od korupcije do pristupa informacijama, navode.

Svjedoci, žrtve korupcije i zviždači, najviše prijavljuju korupciju, a preko 50% prijava stiže iz velikih gradova, najčešće putem elektronske pošte.

Od presingacija predmeta koje je vršio glavni tužilac Milanko Kajganić, do tužbi u Srednjebosanskom kantonu ili pritužbi u Domu zdravlja Tuzla, ali i suđenje bivšem premijeru RS Aleksandru Džombiću, pratili su u 2023. godini zaposleni u TI Centru za pružanje pravne pomoći.

Uprkos tome što su dobili tužbu protiv Ministarstva saobraćaja i veza RS zbog skrivanja ugovora s Kinezima o autoputu Banjaluka – Prijedor, ugovor je i dalje nedostupan javnosti.

TI BiH se osvrnuo na uočene trendove kod prijava korupcije po različitim sektorima (pravosuđe, državna uprava, sukob interesa, itd.) i predstavio neke od najznačajnijih slučajeva u kojima je postupao prema nadležnim institucijama, kao i podatke o sudskim sporovima koje TI BiH vodi protiv javnih organa.

Potrebno je da se sukob interesa odnosi i na vršioce dužnosti direktora, konstatovali su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!