Tik tok, djeca, roditelji: Vrzino kolo digitalne ere

Magazin 31. aug 202320:47 0 komentara
Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia / ilustracija

Tik Tok je nažalost omiljena aplikacija mladih ljudi, ali i natprosječno kontraverzna aplikacija. Ona zadire u privatnost kao ni jedna druga i otkriva slabosti korisnika, ali stručnjaci upozoravaju da roditelji čija su djeca na ovoj aplikaciji moraju znati više o njoj da bi zaštitili djecu od njenih štetnih sadržaja.

Mlađi su primarna grupa korisnika TikToka, platforme koja je skliznula u mjesto rizika i opasnosti. Algoritam Tik Toka upija sve interese, šta tražimo, jesmo li, šta i koliko lajkali i koje emotikone koristimo.

“Tik Tok pokušava da prikupi sve pa čak i te vaše emocije i osjećaje da od njih stvori određenu vrstu ranjivosti, da prepozna tu ranjivost kod vas kako bi vam iskoristio upravo tu tačku da vam može plasirati sadržaje u kojima ćete vi više učestvovati u razmjeni i tako generisati njima veća finansijska sredstva”, objasnila je Amela Efendić, direktorica Ureda Sarajevo MFS-EMMAUS.

Većina roditelja ne poznaje Tik Tok, no dugo se govori o osnovnim pravilima roditeljstva u digitalnoj eri.

“Ono što treba je da se kontroliše sve to. I svako ne bi bilo dobro da se dopusti djeci da koriste to bezgranično jer svakako stvara probleme u njihovom razvoju i psihi”, istakla je Danijela Zuletović, profesor pedagogije.

Samo ukoliko dobro upoznaju platforme koje koriste njihova djeca roditelji će moći učestvovati u online sazrijevanju svoje djece, a samim tim kreirati nadzorno- prijateljsku komunikaciju i povjerenje koje će kvalitetno usmjeravati njihovu djecu, a i njima mogu otvoriti nove horizonte.

Više u prilogu Sanele Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!