Tim iz Sarajeva i IHH spasili šest osoba iz ruševina Hataya nakon 102 sata

Vijesti 10. feb 202309:57 0 komentara
REUTERS/Kemal Aslan

Šest osoba spašeno je ispod ruševina petospratnice u Iskenderunu, u turskoj provinciji Hatay, čak 102 sata nakon razornih zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili jug Turske, a u njihovom izvlačenju učestvovao je i spasilački tim iz Sarajeva.

Brojne spasilačke ekipe nastavljaju potragu i spašavanje u Hatayu. Spasioci su jutros tokom akcije spašavanja čuli glasove ispod ruševina zgrade.

Dobili su informaciju da su ispod ruševina ostale dvije porodice od ukupno osam članova te su odmah intenzivirali napore kako bi spasili ljude. Nakon ogromnih napora uspjeli su iz ruševina izvući šest osoba, uključujući bračni par Yasemin i Kadira Oktaya.

U akciji spašavanja učestvovali su i pripadnici Gorske službu spašavanja Novi Grad iz Sarajeva. Njih ukupno 20, na čelu sa Fahrudinom Dobračom, prije dva dana je otputovalo u Tursku da pomognu turskim građanima pogođenim zemljotresom. Ista ekipa je jučer ispod ruševina u Hatayu spasila 70-godišnjaka, zajedno sa spasiocima turskog IHH-a.

Spašene osobe su zbog povreda koje su zadobile u zemljotresu prevezene u bolnicu. Okupljeni su s velikim oduševljenjem slavili spašavanje ljudi.

Ispod ruševina iste zgrade nalazi se još osoba, zbog čega spasilačke ekipe nastavljaju akciju spašavanja.

Najmanje 18.342 osobe su poginule, a 74.242 je povrijeđeno nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turske, potvrdila je Uprava za vanredne situacije (AFAD).

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak su pogodila južne dijelove Turske s epicentrom u Kahramanmarasu, a brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.

Uprava za vanredne situacije (AFAD) saopćila je da na terenu trenutno radi više od 120.000 spasilaca i tragača.

Podsjetimo, situaciju na terenu u Turskoj i Siriji, iz minuta u minut, pratimo na našem BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!