Tinja nada da će se Olimpijada ponovo održati u Sarajevu

Vijesti 08. feb 202219:25 > 22:02
N1 / F.Z.

Prije 38 godina u Sarajevu je sve bilo u znaku Olimpijade. Na današnji dan 1984. godine na Koševo je stigla olimpijska baklja. Sjećanje na ove dane i danas je živo, a tinja nada da će se Olimpijada ponovo održati u Sarajevu. Naime, ukoliko Španija bude domaćin ZOI 2030. godine dio igara biće održan i u glavnom gradu BiH.

Vučko je ponovo tu. Simbol Sarajeva danas slavi svoj rođendan. Tridesetosmi. Toliko je prošlo od Zimskih Olimpijskih igara. Radne akcije, izgradnja Skenderije, Zetre, ski liftova, bob staze. Sarajevo je tada živjelo najveći san.

“Vučko je odlučio da izađe u grad i da zapravo umjesto da dobije poklone, on će ih podijeliti i da pozove ljude na planine i da održi olimpijski duh, te da poruči mlađim generacijama kako to sve izgleda”, kazao je Aldin Smajkan, ZOI 84’.

Vučko je tih dana bio omiljeni lik u svijetu. 1272 takmičara iz 49 zemalja nastupilo je u Sarajevu te 1984. Paljenje Olimpijske baklje na Koševu pratilo je 60 hiljada ljudi. Domaćin reprezentaciji Kine bio je Ibrahim Zendželić. Povodom godišnjice posjetio je Olimpijski muzej kako bi na čuvanje dao svoje priznanje za doprinos igrama.

“Potrudio sam se da im što bolje i ljepše predstavim Sarajevo sa svojim kulturnim znamenitostima, kao i muzejima i svim drugim. Oni su bili oduševljeni… A bio sam učesnik i otvaranja i zatvaranja, i to više olimpijskih igara”, kazao je Zendželić.

Povodom godišnjice održavanja igara Olimpijski muzej organizovao je dane otvorenih vrata. Ovdje se čuva sjećanje na dane kada je Sarajevo bilo centar svijeta. U Muzeju vesela graja djece. Najmlađi se upoznaju sa bogatom historijom.

“Jako je važno doći, zato smo ih i doveli. Da ipak nešto znaju, drago nam je da ima ovakav Muzej kako bi ostao trag i sjećanje na Olimpijadu”, kazala je Maja Kočo Arežina, odgajateljica u vrtiću.

Tako i najmlađi uče o danima ponosa, a oni stariji se nadaju da će i nove generacije zapamtiti Olimpijske igre. Brojni eksponati predstavljeni su u muzeju. Pokazuju šta gradu Olimpijada donosi.

“Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju razvoja zimskih sportova. Vidimo ovdje i pregled dobijanja kandidature za Zimske olimpijske igre. To se desilo šest godina prije Olimpijade jer je potrebno da se grad pripremi za Olimpijadu što je bilo značajno za Sarajevo, BiH, i tadašnju Jugoslaviju”, kazao je Senka Ibrišimbegović, direktorica JU Muzeji grada Sarajevo.

I danas Sarajevo živi u nadi da će dobiti organizaciju igara. Stanje na terenu nije ohrabrujuće: bob staza u zapuštenom stanju. No, čini se da se nada budi. Vučko je za svoj rođendan probudio lijepa osjećanja, a građanima donio popuste od 30 do 50% na ski karte na Bjelašnici, potom slobodan ulaz u Olimpijskom muzeju, a 10 februara besplatno klizanje ispred Skenderije.

Vučko je tako ponovo vratio Olimpijski duh u grad. Svi se nadaju da će Sarajevo biti dio organizacije Zimskih olimpijskih igara 2030. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad