Tokom SFF-a u Sarajevo stiže i najpoznatija ratna reporterka Christiane Amanpour

Vijesti 09. aug 202316:37 0 komentara
N1

Sarajevo će tokom Sarajevo film festivala imati priliku ugostiti i čuvenu CNN-ovu ratnu reporterku Christiane Amanpour, saznaje N1.

Amanpour, kao mlada reporterka, tokom rata u Bosni i Hercegovini, glas i plač nevinih civila prenijela je svijetu. Upravo u Bosni i Hercegovini naučila je prvu životnu lekciju istinske ljudske patnje – što je ostalo nešto o čemu će govoriti i dan danas.

Govorila je o tome, između ostalog, i za specijal N1, naglasivši da je ono što se desilo u Sarajevu, drugim gradovima i selima, pa naposljetku u Srebrenici – odredilo njenu generaciju i način na koji posmatra moral.

Stoga, bila je dijelom i filma Kiss the future koji će otvoriti ovogodišnji, 29. Sarajevo film festival. Ovaj dokumentarac čiji su producenti, između ostalih i Matt Damon i Ben Affleck, govori o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju.

U filmu se, pored Amanpour, pojavljuju i Bono Vox, The Edge, Adam Clayton, Bill Clinton, Mirsad Purivatra, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Alma Catal Hurem, Boris Šiber i Srđan Gino Jevđević.

Podsjećamo, 29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!