Topić o najavama zvaničnika iz RS: Ponavljanje scenarija iz 2007. kada je visoki predstavnik bio Lajčak

Vijesti 28. mar 202417:02 0 komentara
N1

Novinarka i politička analitičarka iz Banjaluke, Tanja Topić, danas je za N1 u emisiji Dan uživo komentarisala aktuelnu posebnu sjednicu NSRS i najavu nove, kao i turbulencije na političkoj sceni izazvane odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Topić smatra da je današnja sjednica NSRS jedna vrsta paravana kako bi se mogli krenuti sa provokacijama i na dnevni red staviti nacrt Izbornog zakona RS.

“To je bio samo povod, ali isto tako mislim da je bila i prilika da se iznesu sve nove geopolitičke ocjene i procjene i da se težište stavi na međunarodni subjektivitet koji sebi često rukovodstvo iz RS voli sebi pripisati. Naravno da je i sjednica poslužila kao jedna vrsta paravana, da ne bude direktno zabijanje prsta u oko i da se odmah krene sa tom vrstom provokacije i da se na dnevni red stavi prijedlog Nacrta izbornog zakona, jer znamo da to u konačnici znači jednu vrstu pravne secesije a s obzirom na situaciju vezanu za sudski proces i opasnosti od činjenja krivičnog djela zbog kojeg se već neki pojedinci iz političkog vrha RS nalaze u procesu, onda se opreznije pristupilo tome”, kazala je Topić za N1.

PROČITAJTE JOŠ

Podsjetila je da se sličan scenario dogodio 2007. kada je visoki predstavnik bio Miroslav Lajčak.

Navikli smo mi na ovakvu vrstu scenarija i rekla bih da se to često ponavlja; zagrmi se iz svih verbalnih naoružanja, čujemo priče koje se godinama ponavljaju, čak vidimo i ponavljanje scenarija kojeg smo imali 2007. godine kada je visoki predstavnik bio Miroslav Lajčak. Tada smo imali prijetnju rukovodstva RS da će se svi funkcioneri iz Savjeta ministara povući i sjećamo se da je pod tim ucjenama i prijetnjom Lajčak povukao tu odluku koja se ticala funkcionisanja Savjeta ministara i trebala da znači da se sjednice Savjeta ministara trebaju održavati jer to tijelo može funkcionisati i bez dva srpska člana, ministra, tako da se preslikava ta vrsta prijetnje. Ne znam na kraju kakvi će biti zaključci i šta će se usvojiti, čak smo vidjeli u najavama predsjednika NSRS da bi se svako djelovanje protiv Republike Srpske trebala proglasiti terorističkim činom. Palo je dosta teških riječi, prijetnji, uvreda, ucjena ali negdje smo svi oguglali na te prijetnje jer su postale sastavni dio svakodnevnog života“, pojasnila je Topić.

Još ističe da su kontroverze i kontradiktornosti postale sastavni dio političke agende.

“Kontroverza i kontradiktornosti tu također postale sastavni dio političke agende. Ja ću podsjetiti na one kontroverze vezane za evropski put i integracije. Kada je BiH dobila kandidatski status, jedan od najvećih zagovornika euroskepticizma bio je Milorad Dodik. Naglašavao je koliko je važno prijateljstvo za Kremljom i Putinom”.

Mnogo je komentara na odluku Schmidta?

“Mislim da je odluka za dobrobit građana, a druga stvar koja se krije iza toga je na neki način javno priznanje međunarodne zajednice koliko su dosadašnji izbori u BiH bili korumpirani. Također, najveći dio međunarodne zajednice je prošle izbore prihvatio kao fer i transparentne izbore, zatvorili su oči pred krivičnim djelima i korupcijom koja je postala sastavni dio izbornog procesa. Oni su tom prećutnom saglasnošću poljuljala vjeru većini građana u BiH i povjerenje u izborni proces. Sada se to nastoji kompenzirati, a mislim da je to i poruka domaćim političarima. Provukli su se kroz iglene uši, EU je kriterije smanjila na minimum pa se stvorila ta atsmofera koja vlada decenijama, da za nerad možete biti nagrađeni”, smatra Topić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!