Toplotni val stigao u BiH – čeka li nas jedno od najtoplijih ljeta

Vijesti 20. jun 202216:53 0 komentara

Iako oskudijevamo u mnogim stvarima, barem nam vrućine ne nedostaje. Prvi toplotni val stigao je u Bosnu i Hercegovinu, a time i prve odluke nadležnih, tačnije preporuke.

Ekstremne vrućine prethodnih dana zahvatile su Evropu. U prvom redu Španiju, gdje dnevne temperature prelaze 40 stepeni celzijusa. Pakleno vrijeme počelo je i za građane Bosne i Hercegovine, a temperature idu i do 37 stepeni.

“I u naredna dva mjeseca možemo očekivati povremeno znantno iznad prosjeka temperature zraka, odnosno znatno toplije nego što je to uobičajeno, što sa sobom naravno vuče i pojavu toplotnih valova. Ali po prekidu toplotnih valova, i povremene oluje”, kazao je Nedim Sladić, metorolog Nove BH.

U periodu od 12 do 17 časova, sarajevske ulice su uglavnom puste. Građani ne izlaze iz svojih domova, osim ako ne moraju. Spas od visokih temperatura pronalaze u zatvorenim objektima ili u prirodi.

Posljednjih dana, broj građana koji se žale na gastroenterološke tegobe povećao se, kaže doktorica Behka Durak. Zbog čega apeluje na svakodnevno unošenje što više tečnosti, naročito starijim ljudima i djeci, koji su najranjivija kategorija.

“Jako rijetko vidim da stariji ljudi nose sa sobom flašicu vode, a zaista ih ništa ne košta da stave u svoj ceker jednu flašicu vode. Obavezno pokrivati glavu, ukoliko su prinuđeni da izlaze vani. Isto tako i djeca, ukoliko nema zaista potrebe, evo sad im je i raspust. Apelujem na ljude da zaista vode računa o načinu ishrane u ovim ljetnim danima. To je da hrana bude pripremljena svaki dan, svježi obroci, da se unosi što više dobro kuhane hrane, i ukoliko je moguće što više sirove hrane, misleći na voće i povrće”, pojašnjava doktorica Durak.

U narednim danima, noći i jutra biće sve toplija, bez svježine. Toplotni val nakratko će prekinuti padavine. Ali i to osvježenje biće kratkog daha.

“Neće baš biti posve stabilno, i to naročito tokom ove sedmice, od utorka do četvrtka. I dalje će postojati povremeni priticaji tog vlažnog i nestabilnog zraka, koji će destabilizovati atmosferu, ali najviše u sjevernom, sjeveroistočnom, te stočnom dijelu Bosne, gdje će se povremeno javljati lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Međutim, ta pojava će biti usko skoncentrisana na određena područja, neće se baš široko rasprostranjeno javljati”, dodaje Sladić.

Ljeto koje je pred nama, meteorolozi porede sa najtoplijim ljetom u Bosni i Hercegovini, 2003. godine. Zbog izrazito visokih temperatura, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pozvalo je poslodavce da razmotre mogućnost prekida rada na otvorenom od 12 do 16 časova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!