Trebaju li nakon “svesrpskog sabora” biti održani i “svebošnjački” i “svehrvatski” sabori?

Vijesti 13. jun 202420:05 9 komentara

Nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i bivši gradonačelnik Sarajeva, sociolog, Ivo Komšić večeras je za N1 komentarisao nedavno održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu u emisiji Pressing. Kako je kazao, sabor je dokaz da je srpska nacionalna politika propala.

Na pitanje trebaju li sada nakon Svesrpskog sabora, biti održani i svehrvatski i svebošnjački sabori, odgovara: “Kome treba to?”

“Mi smo Hrvati napravili Sabor u ratu, ja sam bio jedan od organizatora. Pravili smo ga jer je napravljena Herceg-Bosna, a HDZ krenuo u destrukciju Bosne i Hercegovine, a hrvatski narod se na referendumu izjasnio za demokratski, cjelovitu i suverenu državu. Oni su skrenuli politiku sa glavnog interesa koji je narod iskazao na referendumu. Rat je bio, nismo imali institucija. Oni su napravili svoje paradržavne institucije, svoju vojsku, mi nismo imali ništa. Mi smo napravili sabor da na neki način instuticionaliziramo tu politiku koju smo vodili, da je objelodanimo svijetu, da nije jedina politika ta tamo već da ima druga. Uspjeli smo, cijeli svijet se okrenuo da vidi šta smo to uradili pa su i Amerikanci rekli ‘donesite nam prijedlog’. Pa je donesen Washingtonski sporazum koji je napravljen na našoj Deklaracija koja ima 11 stavova, nema 49 stavova”, rekao je Komšić u Pressingu.

Ističe kako Hrvatska ima svoju državu i svoje izbore, a da mi u Bosni i Hercegovini imamo svoje političke stranke koje u demoktrastkim procesima formiraju vlade, parlamente itd.

“Kome treba sada tog tipa okupljanje? Kakva je poruka? Da ne priznajemo postojeću vlast, pa hoćemo van institucija da djelujemo? Pa ljudi su izašli na izbore i glasali, i ovi Srbi su izašli i glasali nedavno na izborima. Oni imaju legitimitet, zašto ga traže van institucija? – Zato što je propala nacionalna politika”, poručio je Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare