Treći toplotni val nije zaobišao BiH: Građani spas traže na bazenima, planinama

VIDEO 26. aug 202319:14 0 komentara

Narandžasti meteoalarm još uvijek je na snazi u Bosni i Hercegovini. Temperatura zraka dostigla je čak 40 stepeni Celzijusovih, a meteorolozi najavljuju zahlađenje početkom naredne sedmice. No, do tada građani u potrazi za osvježenjem, što i pronalaze na izletištima, bazenima i planinama.

Treći toplotni val nije zaobišao ni glavni grad Bosne i Hercegovine. Avgustovske temperature od 40 stepeni ne čude, ali ipak, treba se pripaziti sunčevih zraka. Zbog toga mnogi, naročito stariji, iskoriste nešto niže, jutarnje temperature i pod krošnjama drveća traže spas.

Pitali smo građane kako podnose visoke temperetature.

Ovo su samo neki od odgovora:

Izađemo, hodamo, relaksiramo se“, kazala je jedna gospođa koju smo sreli na Ilidži.

“Koristim planinu, idem svaki drugi treći dan gore na Treskavicu na Bijelu, juče sam došao, kad sam ovdje šetnja po Aleji, malo vikendica na Kiseljaku i to je to”, rekao je gospodin pa smo ga upitali kako podnosi vrućinu.Najviše se raspravljam sa ženom, njoj kad je vruće ne može da trpi, kad je hladno ne može. Meni svejedno, ja mogu i toplotu i hladnoću. Potpuno mi je isto, sebe podmirim time u mozgu i tako regulišem i ne smeta mi“, dodao je on.

“Vrlo teško, teško. Nekako nije to sunce kao nekada. Teško, evo jutros izašao sam malo da prošetam, ali teško”, kazao nam je jedan od sagovornika.

Turistima, naročito onim koji dolaze iz toplijih krajeva, visoke temperature ne smetaju. Sezona kao da je tek počela. Baščaršijom šetaju desetine posjetilaca. Dobro zaštićeni sunčanim naočarama, šeširima, rashlađenje pronalaze na česmama kod Sebilja.

No, i veliki broj turista je navikao na visoke temperature. To su nam i sami potvrdili.

“Vaše ljeto je isto kao naše. Imate temperature oko 40 stepeni, mada je naša temperatura možda malo bolja od vaše, jer vi imate hladne dane i snijeg, a mi u Australiji nemamo”, naglasio je turist iz Australije.

“Osjeća se drugačije, kad je ovdje 32 osjećaj je kao da je 40 u Australiji”, dodao je drugi.

Sarajevski bazeni su puni

Upozorenja ljekara da se ne izlazi vani od 10 do 17 časova za mnoge ne važe. Na sarajevskim bazenima se traži ležaljka više. Za najmlađe zabava traje cijeli dan.

Ekipa N1 je posjetila i sarajevske bazane. Uz društvo, hladno piće i suncobran, i stariji lakše podnose visoke temperature.

“Da hoće potrajati do Nove godine”,

“Stalno smo ovdje, svaki dan smo na bazenu. Ovo je super, odlično, da je bar više ovakvih bazena”, rekao nam je posjetitelj bazena.

Voda je 24 stepena, tamo piše na ulazu, tako da je jako dobra, bolje je ovdje nego na moru“, kaže naš sagovornik.

Ima i onih koji umjesto kupanja, radije odlaze na planinu. Trebević je mnogima prvi izbor, a razloga je mnogo.

“Tradicionalno malo u prirodu, malo hladovine, čistiji je zrak, temperatura je malo niža, još ako se malo ranije dođe, baš je super”, pojasnio je gospodin za N1.

Ovdje je fantastično, dobro je, svježeg zraka ima, ko god može da izađe, veoma je dobro, ali ovo su ipak nenormalne temperature. Nama malo starijima je.. Ali evo sva sreća Bog nam je dao ovo, pa imamo ovo da se osvježimo“, rekao nam je sagovornik.

Osvježenje i niže temperature stižu već od utorka. Do tada bilo bi dobro pridržavati se ljekarskih preporuka, laganija i svjetlija garderoba, manje izlaganja suncu i više tečnosti. Opširnije u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!